palpal

Raspikuće Krivokuće prodaju i trebinjsku Poštu

Prodaj, stavi pod hipoteku, zaduži se, uzmi kredit.. To je osnova sulude ekonomske politike raspikuća na vlasti, koji planiraju da vladaju dok ne prodaju i poslednje javno dobro, a kad sve raskrčme da povuku se za svojim novcima na sigurnu destinaciju ostavljajući iza sebe pustoš. Tako je i Uprava Pošta Srpske donijela suludu Odluku o prodaji zgrade u Trebinju, a posao prodaje trebao bi se okončati do kraja ovog mjeseca. Direktorica Pošta Srpske Jasminka Krivokuća-Raspikuća, rođena sestra ministarke Srebrenke Golić, formirala je Komisiju i 23.7.2018. objavila Javni poziv za prodaju objekata Pošta Srpske u Trebinju, Sokocu, Derventi, Doboju…

Početna cijena za objekat Pošta Srpske u Trebinju, površine 1 530 m2, je 2,25 miliona maraka, a licitacija je zakazana za 20,8. 2018. godine. Jasminka Krivokuća Raspikuća planira da prodajom 4 objekta prihoduje oko 4,3 miliona maraka, što će biti dovoljno za isplatu nekoliko plata i saniranje djela dugovanja, te pisanje nekoliko novih besmislenih tendera za Prointer i ostale dvorske firme preko kojih se izvlače milioni maraka.

Jasminka Raspikuća Krivokuća je u svom mandatu opasno nakrivila Pošte Srpske, neodgovornim i nedomaćinskim  upravljanjem stvorila milionska dugovanja i obaveze, i sada pokušava da prodajom starih kapitalnih objekata izmiri dio nagomilanih dugova. Njena sramna izjava o tome kako Pošte Srpske imaju ogroman dug zbog posleratne obnove, 23 godine od završetka rata, ući će u anale licemjerstva i bezobrazluka. Zgrada Pošte u trebinjskom naselju Police sagrađena je 1985. godine, za vrijeme direktora Vlada Kukurića, i u to vrijeme je bio jedan od najmodernijih objekata u gradu. Stari poštari se sjećaju kako su svi radnici odvajali dio dohotka kako bi se sagradio kapitalni objekat i trajno rješilo pitanje, i niko nije vjerovao da će se pojaviti raspikuće koje će krčmiti imovinu i Pošte sa 60 radnika vraćati u mali neuslovan objekat u centru Trebinja. Jasminka Krivokuća Raspikuća odluku o licitaciji donijela je tajno, bez ikakvih konsultacija sa trebinjskim poštarima, a sumnja se da će objekat kupiti neki trebinjski Mile Radišić, lokalni tajkun blizak vlastima.

Šezdeset radnika Pošte teško mogu preći i smjesti se u  mali objekat u centru Trebinja, pa je pitanje da li će Pošte Srpske nakon sulude prodaje iznajmljivati prostorije od novog kupca. Ako Raspikuće nemaju novaca i gori im pod nogama, postavlja se pitanje zašto nisu prodali dio zgrade sa posebnim ulazom, u kome je do nedavno bila smještena Regulatorna agencija za energetiku Srpske, umjesto što suludo prodaju cijeli objekat i tako ugrožavaju rad cjelokupnog sistema?

Velika je odgovornost i na direktoru Radne jedinice Pošta Srpske u Trebinju Kraljeviću, koji nije pružio otpor prodaji i koji bi uskoro trebao otići u penziju. Ostaje da se vidi da li će on ostati vjeran Paviću i Partiji ili Trebinju i svojim radnicima, i da li će biti upamćen kao Raspikuća koja je trebinjske poštare pretvorila u podstanare, ili će organizovati nezadovoljne poštare i suprostaviti se pogubnim i suludim odlukama? U Otadžbinskom ratu su poginula 3 poštara, kojima je u holu podignut spomenik, pa je pitanje šta će biti sa njim nakon prodaje, i da li će spomenik otići na doboš skupa sa zgradom u Policama? U svemu ima dosta simbolike, jer se Raspikuće i Krivokuće na vlasti ponašaju kao narkomani u krizi, nemaju nimalo obraza i časti, ništa im nije sveto i  spremni su prodati sve, pa i grobove i kosti svojih predaka, kako bi došli do nove doze i kvotera sa kojim će preživjeti na vlasti još nekoliko mjeseci ili godina.

Iako kupljeni lažni sindikalci u Poštama ćute, jer su na ta mjesta i postavljeni kako bi štitili interese rukovodstva a ne radnika, iskreno se nadam da trebinjska Pošta neće pasti bez otpora, i da će poštari pokazati malo sloge i odgovornosti, pružiti otpor Raspikućama i suprotstaviti se pogubnim odlukama koje imaju dalekosežne posledice.

Nebojša Vukanović