palpal

Puste ulice Nevesinja govore o dubokoj depresiji

Nedelja veče, tek prošlo 19 časova, a ulice i kafići u Nevesinju večeras su pusti kao da sviće zora ili da je ratno stanje. Naroda nažalost nema, Nevesinjci su se rasuli širom svijeta, trbuhom za kruhom, jer posla i života nema, a nekako se na svakom koraku osjeti da vlada velika depresija i apatija.

    Ovih dana zatvorena je i poslednja fabrika i proizvodni pogon u ovom hercegovačkom gradiću, Tekstilni kombinat „Klaudija“, a posla nema ni na nadnicu u Mostaru i dolini Neretve. Posle rata u Nevesinju je bilo preko 20 000 ljudi, a danas jedva da u gradu i okolnim selima noći 7000 duša.

Hercegovina je opustila u poslednjih 20 godina kao nikada ranije u svojoj prošlosti, a kao posledica maćehinskog odnosa vlasti, neviđene pljačke i otimanja, odnošenja kapitala, porobljavanja naroda, negativne selekcije, totalne destrukcije i vladavine najgorih.  Umjesto da bahata vlast nešto poduzme kako bi se spriječio potpuni kolaps i propast Hercegovine, koja je na biološkom izdisaju, vlastodršci zamajavaju narod ponekim kružnim tokom i stubom LED gradske rasvjete, koji se predstavlja kao neko vrhunsko dostignuće i slamka spasa, te pričama o tunelima, aerodromima, lažnim investicijama i stotinama miliona imaginarnih evra.

Ne treba se predavati i padati u depresiju već se ustati i reći dosta je bahatim, pohlepnim i neodgovornim, vratiti slobodu i dostojanstvo ljudima, te krenuti putem istinskog oporavka…

Pogledajte pusto Nevesinje noćas,  koje izaziva tugu i jezu u grudima, uz nadu da će se i ovo zvati lani,  da će se narod i život vratiti u Nevesinje i ostale dijelove Hercegovine i Republike Srpske..

Nebojša Vukanović