palpal

Prvo kažnjavanje pa onda zatvaranje

Nije lako biti mudar u ovo teško doba pandemije, donositi prave odluke, napraviti najbolji odnos između očuvanja zdravlja ljudi i održavanja privrede, koliko toliko normalnog života. Svi su na udaru, ali stiče se utisak da je ipak najteže ugostiteljima, hotelijerima, radnicima i privrednicima u uslužnim djelatnostima. Selektivna pravda, dvostruki aršini, preveliki pritisak prijete da zadaju snažan udarac ovom sektoru, koji zapošljava veliki broj ljudi.

Proteklih dana inspekcije širom Srpske kao da su se utrkivale i trudile koja će napisati veću kaznu ili zatvoriti neki objekat ako je imao veći broj gostiju od dozvoljenih, a neko nije nosio masku ili nije poštovao neku drugu mjeru Republičkog štaba. Nakon iznenadne Dodikove nedeljne odluke, saopštene nakon sjednice Komiteta SNSD-a, jer on lično odlučuje o svemu, životu, smrti pa što ne bi i o zaključavanju, da se od ponedeljka sve zatvori, stiče se utisak da su ugostitelje prvo pokažnjavali i oduzeli ono malo para i pazara skupljenih u teškim uslovima, a onda ih zaključavaju da ih pogase. Nije lako obezbijediti novac za plaćanje kirije, režija, plata, kredita i drugih obaveza, odluke se donose iznenada, a mnogi restorani imaju velike zalihe hrane koju su nabavili, i smatram da bi država i institucije trebale pokazati malo više ozbiljnosti, pažnje i razumijevanja.

Zatvaranje škola i prelazak na „on-lajn“ nastavu takođe je po meni veoma loše jer će se osakatiti generacije, koje ionako sve manje uče u razorenom obrazovnom sistemu, a nastava u smjenama i poštovanje mjera pokazalo se kao efikasno u suzbijanju širenja zaraze, pa je procentualno manji broj zaraženih učenika i profesora, sa malim izuzecima, u odnosu na ostatak populacije. Ipak, možda nekom i jeste cilj da uništavanjem obrazovanja i masovnim zaglupljivanjem, uz ucjene i pokoravanje, cijeli narod pretvori u poslušnu amorfnu masu koja se lako oblikuje!

Najgore od svega što je struka ponižena i stavljena po strani, što niko ne konsultuje obrazovane i iskusne, što nema mudrih već samo poslušnih na ključnim mjestima gdje bi trebalo da se odlučuje i zato nastaje ovakva zbrka, haos i anarhija. Hajde što je odluka o novom zaključavanju donesena na sjednici Komiteta SNSD-a pa proslijeđena Vladi i Kriznom štabu na potvrdu, ali zašto se bahatost mora javno iskazivati a institucije gaziti i ponižavati.

Pandemija je ogolila sve slabosti našeg društva, slabosti zarobljene države i institucija, koje nisu u stanju nabaviti ni male količine vakcina, ako ne isprose kakvu milostinju po svijetu, niti nabaviti neku medicinsku opremu bez velike afere i namještanja. Narodu je svega preko glave, jer se ne mogu više trpjeti ludosti, objest, siromaštvo i beznađe u koje tonemo. Zašto se nije ranije oštro kaznio Jerinić, Elek i drugi funkcioneri vladajuće stranke koji su organizovali masovne proslave i žurke, već sada zbog njihove bahatosti ispaštaju svi?

Sit gladnome ne vjeruje, i potpuno razumijem ugostitelje, njihov protest, nezadovoljstvo i opravdane zahtjeve, ali neću doći danas na protest pred Palatu predsjednika u Banjaluci i dati im javnu podršku, kako neko ne bi stekao pogrešan utisak i zaključak da neko želi nešto da politizuje ili dobije na ovome neki jeftini politički poen. Ipak, vlasti treba bar malo da se uozbilje i razmisle o posljedicama, jer se često nepotrebno poigravaju sa sudbinama i životima ljudi, donoseći sulude odluke i gledajući samo kako će napuniti svoje džepove, a narod i njegove patnje ih ne dotiču.

 

Nebojša Vukanović