palpal

Provokativni crni „NDH“ dresovi kobni za Hrvate

Odlična utakmica večeras u osmini finala Evropskog prvenstva u fudbalu, u kojoj je Španija nakon produžetaka zasluženo savladala Hrvatsku sa 5:3, a pobjednik je riješen u prvom produžetku.

Hrvati su vodili 1 : 0, potom 5 minuta prije kraja meča gubili 3 : 1, a onda su postigli 2 gola i izborili produžetke. Odmah na početku nastavka imali su odličnu priliku da povedu sa 4 : 3, ali je španski golman skinuo loptu sa same linije, a onda je stigla kazna.

Špancima je Vidovdan bio srećan. Dominirali su većim dijelom meča, postigli su dva gola, potom rutinski priveli meč do kraja i zasluženo slavili pobjedu i prolaz u četvrtfinale.

Ono što mi pada u oči, posebno danas na Vidovdan kad su moji preci i hiljade nedužnih seljaka završili u hercegovačkim jamama od ustaške kame, su crne boje dresova fudbalera Hrvatske, a koje me umnogome podsjećaju na crnokošuljaše, uniforme zloglasih ustaša i Crnu legiju Jure Francetića, krvoločnih jedinica fašističke Nezavisne Hrvatske Države, posljednjeg i najodanijeg saveznika Njemačke.

 

Ništa nije slučajno, i siguran sam da je onaj koji je odlučivao o boji i dezenu crnih dresova sa šahovnicom hrvatskih fudbalera, imao namjeru da provicira Srbe, Jevreje, Rome i sve ostale žrtve ustaškog terora i genocida.

Ko iole poznaje istoriju svjestan je aluzije i drske provokacije, jer je samo u nijansama razlika između crnih dresova sa šahovnicom „nogometaša“ Nezavisna Države Hrvatske Ante Pavelića, koji su tokom Drugog svjetskog rata gurali „balun“ sa saveznicima Italijanima i Nijemcima, i dresova „Lijepe naše“ Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića, koji se hvali kako su tobože Hrvati bili najveći antifašisti u Drugom svjetskom ratu.

Kakva drskost i provokacija, da posljednji i najodaniji Hitlerovi saveznici govore o antifašizmu? Sjetio sam se odmah Dučića koji je rekao da su Hrvati najhrabriji narod, ali ne zato što se nikog ne boje već što se ničega ne stide.

Upravo zbog provokativnih crnih dresova, koji umnogome podsjećaju na NDH, drago mi je što su Hrvati izgubili i ispali na Vidovdan, jer očito je da ima Boga i pravde.

Nadam se da će neko UEFI i FIFI skrenuti pažnju na drske provokacije, jer je ranije Šimunić suspendovan zbog ustaškog pozdrava „Za dom spremi“, a mnogi fudbaleri su javno veličali fašiste i ustaše, i da će UEFA i FIFA reagovati i zabraniti korištenje crnih dresova koji podsjećaju na zloglasnu fašističku NDH, provociraju i vrijeđaju žrtve i njihove potomke.

 

Nebojša Vukanović