palpal

Провокативни црни „НДХ“ дресови кобни за Хрвате

Одлична утакмица вечерас у осмини финала Европског првенства у фудбалу, у којој је Шпанија након продужетака заслужено савладала Хрватску са 5:3, а побједник је ријешен у првом продужетку.

Хрвати су водили 1 : 0, потом 5 минута прије краја меча губили 3 : 1, а онда су постигли 2 гола и изборили продужетке. Одмах на почетку наставка имали су одличну прилику да поведу са 4 : 3, али је шпански голман скинуо лопту са саме линије, а онда је стигла казна.

Шпанцима је Видовдан био срећан. Доминирали су већим дијелом меча, постигли су два гола, потом рутински привели меч до краја и заслужено славили побједу и пролаз у четвртфинале.

Оно што ми пада у очи, посебно данас на Видовдан кад су моји преци и хиљаде недужних сељака завршили у херцеговачким јамама од усташке каме, су црне боје дресова фудбалера Хрватске, а које ме умногоме подсјећају на црнокошуљаше, униформе злогласих усташа и Црну легију Јуре Францетића, крволочних јединица фашистичке Независне Хрватске Државе, посљедњег и најоданијег савезника Њемачке.

 

Ништа није случајно, и сигуран сам да је онај који је одлучивао о боји и дезену црних дресова са шаховницом хрватских фудбалера, имао намјеру да провицира Србе, Јевреје, Роме и све остале жртве усташког терора и геноцида.

Ко иоле познаје историју свјестан је алузије и дрске провокације, јер је само у нијансама разлика између црних дресова са шаховницом „ногометаша“ Независна Државе Хрватске Анте Павелића, који су током Другог свјетског рата гурали „балун“ са савезницима Италијанима и Нијемцима, и дресова „Лијепе наше“ Зорана Милановића и Андреја Пленковића, који се хвали како су тобоже Хрвати били највећи антифашисти у Другом свјетском рату.

Каква дрскост и провокација, да посљедњи и најоданији Хитлерови савезници говоре о антифашизму? Сјетио сам се одмах Дучића који је рекао да су Хрвати најхрабрији народ, али не зато што се никог не боје већ што се ничега не стиде.

Управо због провокативних црних дресова, који умногоме подсјећају на НДХ, драго ми је што су Хрвати изгубили и испали на Видовдан, јер очито је да има Бога и правде.

Надам се да ће неко УЕФИ и ФИФИ скренути пажњу на дрске провокације, јер је раније Шимунић суспендован због усташког поздрава „За дом спреми“, а многи фудбалери су јавно величали фашисте и усташе, и да ће УЕФА и ФИФА реаговати и забранити кориштење црних дресова који подсјећају на злогласну фашистичку НДХ, провоцирају и вријеђају жртве и њихове потомке.

 

Небојша Вукановић