palpal

Protesti na Ozrenu – narod ne želi da ih rudnici i ekocid otjeraju sa ognjišta

Danas je na Ozrenu održan skup nezadovoljnih građana sa koga je Vladi Republike Srpske i korumpiranim ministrima poslata jasna poruka – mještani ne žele da se otvaraju rudnici koji bi uništili životnu sredinu i otjerali narod sa vijekovnih ognjišta.

Litijum je veoma tražen i nedostaje na svjetskom tržištu, jer je neophodan za izrade baterija, od električnih automobila do mobilnih telefona, i zbog toga su svjetske multinacionalne kompanije zainteresovane za istraživanje i otvaranje rudnika.

Ipak, poznato je da one ne vode previše računa o životnoj sredini i ekologiji, i da je narod koji živi u blizini rudnika primoran da se iseljava jer nema uslova za život. Sve na Ozrenu podsjeća na aferu i dešavanja sa Rio Tintom u Srbiji,

Auto mi je još na popravci i servisu pa danas nisam bio u prilici da budem na Ozrenu da podržim mještane na protestu i njihove pravedne zahtjeve, ali ću pokrenuti ovo pitanje na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, koja počinje naredne sedmice, i pomoći pritiskom u javnosti i na korumpirane institucije, koliko budem mogao.

Pogledajte video prilog sa Ozrena, hvala Goranu i saborcima koji su sve ispratili i snimili, a vrlo brzo ću doći do Doboja i Ozrena kako bih razgovarao sa narodom.

 

Nebojša Vukanović