palpal

Prijatelji pred granapom

vokel-otvaranje-trebinje-8.jpg

Prijatelji pred granapom

Iako je danima najavljivan dolazak, Milorad Dodik ipak nije juče našao vremena da dođe u Trebinje i sa prijateljima otvori prodavnicu. Ipak, vladika Grigorije dostojno ga je zamjenio, pokazao da je ključni povjerenik i Dodikov čovjek od najvećeg povjerenja u Hercegovini. Prateći partijsku liniju i smjernice, Grigorije je srdačno ugostio svog i Dodikovog zajedničkog partnera Dragana Čovića, i u prijateljskom razgovoru dogovorio dalje zajedničke korake pred ključne izbore 2018. Iako upravo delegati HDZ-a sprečavaju da se sprovede Odluka o konstitutivnosti Srba u Mostaru i Hercegovačko-neretvanskom kantonu, zbog čega su Srbi već dugo vremena u podređenom položaju u odnosu na Bošnjake i Hrvate, Grigorije je Čovića nazvao dragim prijateljem koji mu pomaže u Mostaru, i koji je blagonaklon prema Srbima!? Kroz takozvane ekumenističke dijaloge i uvođenje brojnih novotarija koji su suprotni kanonima naše svete Crkve, kontraverzni hercegovački vladika već duže vremena sprovodi tiho unijaćenje pravoslavnih Srba u svojoj Eparhiji, prije svega na području Dubrovnika i Primorja.

Grigorije je i juče pokazao da je prvi vladika nakon vladara iz dinastije Petrović Njegoš koji je uspio da objedini potpunu duhovnu i svetovnu vlast u svojim rukama. Niko prije njega nije imao toliku moć, odlučivao o sudbinama i životima mnogih ljudi, određivao ko će biti unapređen na neku funkciju a kome će se slomiti vrat jer nije bio dovoljno poslušan. Kao pravi iskusni političar Grigorije je dočekao člana Predsjedništva BiH i obavio važne razgovore, a potom presjekao vrpcu i otvorio prodavnicu u Todorićima.

Prije nekoliko godina trebinjska javnost ismijavala je Neđa Ćebedžiju, bivšeg zamjenika gradonačelnika Trebinja, nakon što je presjekao vrpcu i otvorio malu parfimeriju „Didako“ u centru Trebinja. Mnogi smatraju da je nedostojno i komično da zamjenik gradonačelnika pravi ličnu promociju i događaj od otvaranja male prodavnice koja zapošljava nekoliko radnika jer bi lokalna vlast trebala da se bavi mnogo ozbiljnijim poslovima i investicijama.
Nažalost naša država i društvo su toliko nisko pali, da je ne samo gradonačelnik, već cijela svita vodećih državnika došla u Trebinje , i nakon nekoliko mjeseci rada svečano otvorila već otvorenu prodavnicu sanitarije „Vokel“ koja zapošljava 14 radnika. Da stvar bude još tragičnija, niko od učesnika ceremonije nije imao ama baš nikakvu ulogu u otvaranju prodavnice „Vokel“ jer je cijeli projekat dogovoren i realizovan za vrijeme prethodne lokalne vlasti, ali naravno da niko od njih nije bio pozvan na svečanost.

Ako se od zapošljavanja 14 radnika u neku prodavnicu pravi velika medijska predstava i događaj, onda svima mora biti jasno koji su trenutno naši krajnji dometi, kakvi se iskoraci i napredak može iščekivati u narednom periodu.

Nebojša Vukanović