palpal

Preobraženje, slava grada Trebinja

U Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju, jutros je na slavu grada i Sabornog hrama služena Sveta arhijerejska liturgija, a pored vladike hercegovačkog Dimitrija, liturgiju su služili novi mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, te vladike mileševski Atanasije Rakita i bihaćko-petrovački Sergije.

Mitropolit Joanikije i vladika Atanasije prigodnom besjedom obratili su se vjernicima nakon obreda lomljenja slavskog kolača.

U Kulturnom centru održana je svečana sjednica Skupštine grada Trebinja, na kojoj su pored odbornika prisustvovali i gosti, gradonačelnici Nikšića, Herceg Novog, Bileće i Ljubinja, te ostali gosti koji su došli na slavu grada.

Gradonačelnik Trebinja Ćurić dr Mirko tradicionalno je pročitao napisani govor na kome je dao neka nova ali ponovio stara obećanja o aerodromu i kliničkom centru koji samo što nisu sagrađeni.

Sinoć je u Kulturnom centru  otvorena izložba u čast velikog jubileja, 100 godina od osnivanja trebinjske Gimnazije, koja je počela sa radom 1921. godine, po osnivanju Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Na izložbi su prikazani brojni zanimljivi dokumenti, fotografije, novinski članci i ostale zanimljivosti o radu najvažnije gradske prosvetne ustanove.

O istoriji i značaju trebinjske Gimnazije govorila je profesorica istorije Radmila Pujić i bivši direktor, takođe profesor istorije i geografije a trenutno predsjednik Skupštine grada Trebinja Dragoslav Banjak.

Večeras će nakon večernje službe ulicama Trebinja proći svečana litija, a nakon toga na Trgu slobode koncert će održati Sergej Ćetkovića sa svojim bendom.

 

Nebojša Vukanović