palpal

Predajnici za BNTV i RTRS kao javni servis su ključni motiv protesta – intervju za Buku

Prenosim kratak intervju koji sam dao za portal Buka, u kome sam govorio o razlozima za proteste građana, otporu podlom nasilju, gušenju slobode govora i pokušajima gašenja BN televizije sramnim ukidanjem signala na repetitorima. Prvenstveni cilj ovih mirnih građanskih protesta je da BN televizija dobije dozvolu i prostor da koristi MUPS i emituje digitalni signal, kao i ostale komercijalne televizije i tri javna servisa, i da prestane diskriminacija ove medijske kuće od strane vlasti.

Drugi cilj je da Radio televizija Republike Srpske postane istinski javni servis i radi po zakonu, a ne da bude partijska televizija koja će glumiti privid objektivnosti tako što će povremeno pozvati nekog iz opozicije da gostuje na RTRS-u, a 95% vremena u informativnim emisijama biće posvećeno veličanju vođe i režima. Totalitarizam i vladavina jednog čovjeka je opasna i moramo se boriti za istinsku slobodu čoveka i zagarantovana ljudska prava, a prije svega slobodu govora i mišljenja!

Opozicione stranke iz Republike Srpske će 2. oktobra u Banjoj Luci, na Trgu Krajine, organizovati proteste protiv vlasti, a okupljanje je videosnimkom najavio popularni opozicionar i narodni poslanik Skupštine RS Nebojša Vukanović.

BUKA / 24. Septembar 2021

„U subotu, 2. oktobra, u centru Banje Luke biće održani veliki narodni protesti zbog nasilja vlasti i pokušaja gašenja BN televizije preko gašenja signala na predajnicima. Zašto je važno da narod ustane, pruži otpor i kaže DOSTA JE“, napisao je juče Vukanović u opisu svog videosnimka u kojem najavljuje demonstracije.

Dan kasnije Vukanović objašnjava za BUKU da je ovaj protest otpor jasnoj „namjeri režima da uguši sve medije koje ne kontroliše“.

„I ne samo medije, već i stranke, na šta troši ogromne resurse. Ovo je sve uvod u totalitarizam. Vidimo da Milorad Dodik što ne može da kupi želi da uništi. Tako pokušava sada sa BN televizijom. Narod mora ustati protiv toga. Moramo braniti BN televiziju, jer bez takvog medija ovdje bi nas pogušili k’o zečeve. Zato moramo pokazati solidarnost i slogu. Ja bih to uradio i da je u pitanju ATV, koja je u vlasništvu SNSD-a. To je stvar principa“, kaže Vukanović.

Na pitanje da li je ovaj protest najavio bez konsultacija sa drugim opozicionim političarima on kaže:

„Ja sam i prije govorio da se ne smije dozvoliti da se BN skine tako lako sa repetitora i sa ljudima iz opozicije govorio da ne smijemo ostati samo na saopštenjima, već da moramo reagovati burnije i za to sam dobio podršku“, rekao je Vukanović.

Takođe, njegova objava o održavanju protesta mnoge je iznenadila, a posebno zbunila građane Banjaluke, čiji je gradonačelnik Stanivuković samo dan ranije govorio kako će organizovati proteste, ali zbog blokade Skupštine grada.

„Svaka lokalna sredina ima neki problem. Naravno da Draško ima problem nedolaskom skupštinske većine na sjednicu, ali i u drugim sredinama su problemi veliki i dosta je motiva za okupljanje. Ali, ključno je pitanje zbog kojeg se trebamo okupiti sloboda medija i sloboda govora koja je zagarantovana ustavom i evropskom konvencijom o ljudskim pravima“, rekao je Vukanović i dodao.

„Ako dopustimo ovo sa BN televizijom, nastaće jedan medijski mrak i jedan čovjek će uređivati skoro sve medije i to je opasan put u totalitarizam. Ovdje treba istaći i licemjernu ulogu međunarodne zajednice, gdje se nijedna kancelarija nije oglasila po ovom pitanju. Mi se borimo za slobodu i poštivanje zakona. Ovi protesti nisu upereni ni protiv koga, već ima za cilja da stvaramo slobodno društvo u Republici Srpskoj. Ovdje se vlast boji protesta i naroda. Mislim da će vlast učiniti sve da opstruiše dolazak građana. Opet će biti priče o izdajnicima i stranim plaćenicima. Podizaće se tenzije do neba da ne bi narod došao. Ali, mislim da su njihove sve priče potrošene i nadam se da će sve proći bez bilo kakvih nereda. To će biti mirni protesti. Trebali bi da govore ljudi iz akademske zajednice i novinari o gušenju sloboda“, rekao je Vukanović.

 


„>