palpal

Praznik žena u Trebinju

Osmi mart u prestonici kulture i turizma

 

   Praznik žena u Trebinju Objavljeno: 09.03.2012 – 08:32

    Osjećam se izigranom i prevarenom od strane lokalnih moćnika i političara. Dala sam veliki doprinos rezultatima i izbornim pobjedama SNSD-a, član sam stranke od osnivanja, aktivna sam u svim kampanjama ali se od praznih obećanja ne može živjeti. Samohrana sam majka dvoje malo djece, ostala sam bez posla u opštini i danas živim od pomoći iz narodne kuhinje

   Autor: Nebojša Vukanović   Pripadnice nježnijeg pola imale su puno razloga da budu ponosne, svečano i dostojanstveno proslave svoj praznik u najjužnijem gradu Srpske, nezvaničnoj prijestonici kulture, sporta i turizma Republike Srpske. I dok su stariji pripadnici jačeg pola bili zaprepašteni, iznenađeni i hvatali se za glavu ugledavši nove čekove sa smanjenim penzijama, dame su bile bezbrižne i ponosne. One nisu bile naivne i u poslednjem ratu uzaludno krvarile i ginule na ratištu, a sada bespomoćno gledale kako se dezerteri i tajkuni svete borcima koji su ugradili i ostavili komade tijela i živote u temelje naše drage otadžbine. Dame su šetale po lijepom vremenu, dobijale cvijeće i druge poklone, a u predizbornoj godini i lokalna vlast odlučila je da ih časti velikim osmomartovskim koncertom. Ulaz u trebinjski hram kulture bio je slobodan, a mlade aktivistkinje SNSD uz osmijeh svim damama na ulasku su dijelile ruže i prigodne poklone. U Balkanskom Bronksu nikada niste sigurni da li će neki ludak, piroman i partibejker upasti na zabavu sa kalašnjikovom ili molotovljevim koktelom u ruci, pa se na ulasku u pozorišnu salu Doma kulture nalazila i Gorska straža Alfa sekjuritija odjevena u specijalne uniforme i crvene kapute. Predsjednikov šef obezbjeđenja osnovao je ovu agenciju da bi štitio i čuvao javne ustanove i nižerangirane partijske poslušnike, a mogu samo zamisliti kako su dame bile ponosne kada su prolazile pored crvenih gardista. Možda su na trenutak mogle da dožive osjećaje Josipa Broza i njegovih nedostojnih nasljednika kada ponosno postrojavaju gardu tokom zvaničnih posjeta i velikih praznika. Pozorišna sala ipak je bila poluprazna, a osim supruga lokalnih odbornika i direktora među gostima uglavnom su bile istaknute članice i kadrovi vladajuće stranke koje su vjerovatno morale doći na partijsku zabavu kako njihova funkcija ne bi slučajno došla u pitanje.

    Da sve bude na nivou i pod kontrolom postarali su se iskusni stari vukovi i načelnikove skutonoše Brano Dursun i Đoko Vučinić, vječiti funkcioneri i kadrovi koji već decenijama vjerno služe svim partijama i gospodarima, od pravih do reformisanih komunista, i koji su na priredbi pažljivo motrili na svaki potez lokalnih kulturnih poslenika. Kao što to red i stari običaji nalažu nakon koncerta priređena je trpeza ljubavi i švedski sto za sve goste, a kome je to bio malo, velika žurka i večernji provod organizovan je u vladikinom hotelu Platani. Načelnik opštine Dobroslav Ćuk priznaje da izborna kampanja polako počinje iako su lokalni izbori tek u oktobru. Ipak ovaj, a vjerovatno i naredne bankete i priredbe neće finansirati partija već građani punjenjem budžeta i načelnikovog Granta za reprezentacije "Ovo je tradicionalni koncert povodom međunarodnog dana žena, a mi u opštini smo se dogovorili da naše sugrađanke častimo ovom akademijom. Ovo nas promoviše kao jednu izraslu cjelinu koja prati civilizacijske iskorake i poštuje prave vrijednosti. Ovo svakako nije jedini dan koji pripada damama, njima se poklanja svih 365 dana u godini. Prigodna veče se finansira iz sredstava koja su namijenjena reprezentaciji načelnika opštine. Mene su birali 2004. i 2008. i ja se nadam da će tako biti i 2012. godine jer građani biraju najbolje bez obzira na ovu i druge slične manifestacije". Pred nama su izbori pa je svaki glas jako važan, a iskusni političari na vrijeme su krenuli da pridobiju svoje pristalice.

    Prazna obećanja ne mogu uvijek donijeti dobar rezultat, pa je nekada potrebno glasačima dati i malo hljeba i igara. Narod plaća pa što i ne bi kada ništa ne košta, a ako i to ne bude dovoljno vlast će prodati opšinske nekretnine, uzeti kredite i preduzeti druge vizionarske i spasonosne poteze kako bi opstala na vlasti i podanike usrećila još jednim mandatom. Sve što je lijepo kratko traje, a to govori i primjer bivše radnice opštine Trebinje i dugogodišnje aktivistkinje stranke na vlasti Slobodanke Lambete.

   Ona već deset godina posjećuje slične koncerte, predizborne stranačke skupove i manifestacije, lijepi plakate, nosi crvene majice, predsjednika dočekuje sa crvenim ružama, ali uprkos tome dan žena umjesto sa djecom provela je protestvujući ispred opštine. "Osjećam se izigranom i prevarenom od strane lokalnih moćnika i političara. Dala sam veliki doprinos rezultatima i izbornim pobjedama SNSD-a, član sam stranke od osnivanja, aktivna sam u svim kampanjama ali se od praznih obećanja ne može živjeti. Samohrana sam majka dvoje malo djece, ostala sam bez posla u opštini i danas živim od pomoći iz narodne kuhinje. Došla sam da protestvujem jer se osjećam prevarenom i poniženom, i tražim od predsjednika Milorada Dodika da preispita situaciju u Republici Srpskoj i njegovoj stranci i vidi kakva se nepravda događa. Stalno slušam obećanja i laži, gledam brojne prevare, i živim kao socijalni slučaj zato jer nisam poslušnik i ne podržavam lošu politiku koja se vodi" Slobodanka je jedna od rijetkih prevarenih glasača i aktivista koja smije javno da progovori i kaže da su joj prije izbora obećane kule i gradovi, a odmah nakon zatvaranja birališta političari su sjeli u udobne fotelje i doživjeli amneziju.

      Siguran sam da će i na sledećim izborima partijski štabovi biti puni nezaposlenih aktivista koji naivno misle da će nošenjem majica i barjaka zadobiti povjerenje moćnika i kao nagradu za uloženi trud dobiti posao.Ministarstva, javna preduzeća, opštinske administracije i brojne državne agencije već su pretrpane rodbinom, kumovima, prijateljima i partijskim kolegama moćnika na vlasti, budžet je prenapregnut uprkos velikim kreditima i sigurno je da će na svakim narednim izborima biti sve više prevarenih, obmanutih i nezadovoljnih. Zato drage dame dobro razmislite gde nas sve ovo vodi, i čuvajte se da Vas nakon izbora ne ubode trnje iz uvenulih ružinih cvjetova.