palpal

Pranje savjesti kroz neiskrenu podršku DF-u

Prošle godine, uoči parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, grad Trebinje i Elektroprivreda Republike Srpske izdvajali su iz budžeta i sa računa javnog preduzeća  novac za podršku Neđu Tomaševiću i njegovom Udruženju Crnogoraca u Trebinju i Hercegovini, i tako direktno pomagali DPS Mila Đukanovića za koga je Tomašević javno skupljao glasove u Hercegovini.

Saradnja između DPS-a Mila Đukanovića i SNSD-a Milorada Dodika traje decenijama, a vladajuća stranka u Republici Srpskoj odbila je Deklaraciju o diskriminaciji Srba i pokušaj otimanja imovine Crkvi, koju sam predložio Narodnoj skupštini Republike Srpske, pa je tek naknadno SNSD preuzeo i prihvatio Deklaraciju, pod pritiskom javnosti. Sada pokušavaju pilatovski da operu ruke i savjest, slikajući se sa kandidatima Demokratskog fronta i Koalicije „Za budućnost Nikšića“ na lokalnim izborima u Nikšiću.

 

U najmanju ruku je licemjerno da oni koji su decenijama podržavali Mila Đukanovića i uspješno sarađivali sa DPS-om ispod žita i iza kulisa, sada podržavaju DF na lokalnim izborima u Nikšiću. Ako će sa par fotografija i populističkim predstavama Luka, Miko i Šaraba donijeti neki glas i pobjedu DF-u, Mandiću i Kneževiću, onda neka im je prosto.

Osim Luke, Demokratski front i Koaliciju „Za budućnost Nikšića“ podržao je i Milorad Dodik, koji je gostovao u programu Prve televizije Crna Gora kako bi podržao Mandića i Kneževića. I on želi da opere savjest i prošlost, ali i da se dodvori Vučiću, a vrlo je vjerovatno da su se on i Luka po nalogu predsjednika Srbije naprasno uključili u kampanju za lokalne izbore u Nikšiću.

Volio bih svakako da opozicija u Nikšiću pobijedi i da DPS i Milo Đukanović odu na smetljište istorije, gdje im je mjesto. Ipak bojim se da velika histerija, miješanje sa strane i pritisak na izbore u Nikšiću ne bude kontraproduktivni. Pitam se gdje su lani bili svi ovi koji sada guraju DF, i zašto sam ja, nakon protjerivanja Draška Stanivukovića iz Budve, bio jedini poslanik iz regiona u noći pobjede u Izbornom štabu Zdravka Krivokapića i DF-a? Gdje su onda, kad je trebalo i bilo ključno, bile lažne srbende i patriote?

Puna podrška Zdravku Krivokapiću i njegovoj Vladi, koja u teškim okolnostima pokušava napraviti zaokret, a moram istaći da imam mnogo sumnji u iskrene namjere Andrije Mandića, predsjednika DF-a, koji je umjesto zahvalnosti nama, opoziciji u Republici Srpskoj, zabio nož u leđa pred lokalne izbore i javno podržao Dodika.

Na kraju, očekujem da izbori u Nikšiću prođu u najboljem redu, uprkos pandemiji, i da istinska opozicija režimu Mila Đukanovića odnese pobjedu, ali se pribojavam da neki nelogični potezi Andrije Mandića i čelnika DF-a, učestali napadi na Vladu i premijera Krivokapića, ne budu kontraproduktivni i da od njih ne profitira upravo Milo Đukanović. Nisam pristalica teorija zavjere, ali se bojim da tajni saveznici Mila Đukanovića, svojim ponašanjem i pretjeranim miješanjem u lokalne izbore u jednom gradu, ne rade upravo za njega i daju mu ponovo slamku spasa, pomažu da se vrati nakon velikog poraza u avgustu prošle godine. Vrijeme, kao najbolji sudija, će sve pokazati.

 

Nebojša Vukanović