palpal

Пожари пријете Банчићима, Мишљену и Љубињу

Пожар који се јуче из Федерације проширио на општину Љубиње шири се великом брзином, због јаког вјетра и дуготрајне суше, и опасно се приближио Банчићима и Мишљену, селима на рубу љубињске општине према Жегуљи и Стоцу. Ватрогасци из Љубиња боре се надљудским напорима уз помоћ мјештана да пожар одбаце од домаћинстава и кућа, али је ситуација тешка.

Љубиње је мала, сиромашна и неразвијена херцеговачка општина са свега 3000 становника, има малобројну и лоше опремљену Ватрогасну јединицу а велику површину општине и крша, и због тога Љубињци апелују на помоћ у гашењу пожара, како ватра не би уништила сеоска домаћинства.

Страшни су призори изнад пожаришта, као да је експлодирао вулкан, када се возите из правца Жегуље и Стоца према Љубињу, и стање је веома озбиљно. Киша на југу Херцеговине, Требињу и Љубињу, није пала мјесецима, велика је суша и мало недостаје да се изазове пожар и зато апел свима да буду опрезни и не бацају опушке из аутомобила нити пале ватру на отвореном јер мало недостаје да се изазове велики и неконтролисан пожар.

Многима у Херцеговини, прије свега ватрогасцима, очи су упрте у небо и сви жељно прижељкују кишу, јер тешко да ће се ватра без ње угасиги након што је захватила огромно подручје, али је питање када ће пљусак и киша доћи до вреле Херцеговине.

 

Небојша Вукановић