palpal

Požari prijete Bančićima, Mišljenu i Ljubinju

Požar koji se juče iz Federacije proširio na opštinu Ljubinje širi se velikom brzinom, zbog jakog vjetra i dugotrajne suše, i opasno se približio Bančićima i Mišljenu, selima na rubu ljubinjske opštine prema Žegulji i Stocu. Vatrogasci iz Ljubinja bore se nadljudskim naporima uz pomoć mještana da požar odbace od domaćinstava i kuća, ali je situacija teška.

Ljubinje je mala, siromašna i nerazvijena hercegovačka opština sa svega 3000 stanovnika, ima malobrojnu i loše opremljenu Vatrogasnu jedinicu a veliku površinu opštine i krša, i zbog toga Ljubinjci apeluju na pomoć u gašenju požara, kako vatra ne bi uništila seoska domaćinstva.

Strašni su prizori iznad požarišta, kao da je eksplodirao vulkan, kada se vozite iz pravca Žegulje i Stoca prema Ljubinju, i stanje je veoma ozbiljno. Kiša na jugu Hercegovine, Trebinju i Ljubinju, nije pala mjesecima, velika je suša i malo nedostaje da se izazove požar i zato apel svima da budu oprezni i ne bacaju opuške iz automobila niti pale vatru na otvorenom jer malo nedostaje da se izazove veliki i nekontrolisan požar.

Mnogima u Hercegovini, prije svega vatrogascima, oči su uprte u nebo i svi željno priželjkuju kišu, jer teško da će se vatra bez nje ugasigi nakon što je zahvatila ogromno područje, ali je pitanje kada će pljusak i kiša doći do vrele Hercegovine.

 

Nebojša Vukanović