palpal

Potvrđeno pisanje, skandal sa dresovima i ustaškim grbom

Tekst koji sam objavio sinoć, a vezan je za provokativne crne dresove sa ustaškim grbom u kojima je na sve 4 utakmice nastupala reprezentacija Hrvatske na Evropskom prvenstvu, izazvao je buru i mnogo komentara, ali su danas Nogometni savez Hrvatska, Jutarnji list i ostala štampa i mediji u Hrvatskoj i regionu potvrdili da sam bio u pravu. Ne pada snijeg da prekrije brijeg već da svako pokaže svoj trag.  Nažalost, mnogi se izuvaju prije vode i spremni su da me kritikuju kako sam „retrogradan“, jer osuđujem one koji veličaju ustaše, Pavelića i NDH, govorim i o ustaškim zločinima i stradanju Srba u prošlosti, ali ako osuđujem zločine koji su, nažalost, počinili pripadnici mog naroda onda je prirodno da kritikujem one koji glorifikuju ustaše, zločince i fašiste.

Naime na spornim crnim dresovima bio je ustaški grb Nezavisne Države Hrvatska sa prvim bijelim poljem, a u toku je istraga ko je odgovoran za ovaj veliki skandal i propust. Iz HNS prebacuju odgovornost na firmu iz Varaždina koja je izrađivala dresove, a vrijeme će pokazati da li je ovakva gruba greška i propust bio slučajan ili namjeran.

Ljudi paze da ne izađu do grada na piće kada imaju neki malu fleku na majici i koljuši, pa smatram da je nemoguće da niko od 22 fudbalera, selektor, članovi stručnog Štaba, ekonomi i službenice Nogometnog saveza Hrvatske nisu mjesec dana primijetiti ustaški grb dok se o skandalu nije pisalo u javnosti, i siguran sam da ništa nije slučajno i da su neki i na ovaj način, izborom dresa i grba, željeli da pošalju poruku.

Sama odluka da se igra u crnim dresovima, koji umnogome podsjećaju na ustaše i NDH, je sporna i skandalozna, a stavljanje ustaškog grba na crne dresove je nevjerovatna drska provokacija. Siguran sam da Nijemci, koji su doživjeli katarzu, odriču se, bar u javnosti, Hitlera i nacista na svakom koraku osuđujući strahote i užase koje su napravili i desetine miliona nedužnih žrtava, ne bi sebi nikada dozvolili ovakav luksuz, i nije mi jasno zašto u Hrvatskoj mnogi i dalje koketiraju sa ustaškom ideologijom, pokušavaju pravdati i minimizirati užase, klanje, logore, stradanje i genocid.

Cijeli ovaj prostor mora doživjeti katarzu, da se užasne stvari iz prošlosti nikada ne ponove, naučiti da poštuju svaku žrtvu i osude svaki zločin i zločinci, poštuju sve ljude bez obzira na vjeru i naciju. Jedino na taj način može se ići naprijed i imati sigurna budućnost za nove generacije.

 

 

Nebojša Vukanović