palpal

Potvrda da su Vukotić i Šurbat bili na sastanku kod Dodika maja 2017.

Nisam ja nikakav vrhovni tumač, sudija i tužilac da donosim neke odluke i presude, dajem konačnu riječ o velikim aferama, zloupotrebama i međunarodnim skandalima, pa i današnji prilog i svjedočenje Dušana Savića, bivšeg predsjednika Skupštine Veterana Republike Srpske, nije imalo za cilj da stavi tačku na I i rasvijetli do kraja slučaj već da institucije navede na trag kako bi mogao pomoći da se slučaj razriješi. Da nismo zarobljena država, da pravosuđe i institucije funkcionišu, tužioci bi davno, na početku skandala, saslušali Dodika i njegove najbliže saradnike kao osumnjičene u aferi, i vrlo lako bi se došlo do pravog traga i odgovora na brojna pitanja koja interesuju javnost.

U svom svjedočenju Savić navodi da su se Vukotić i Šurbat maja 2017. ili 2018. godine sastali kod Dodika u njegovom Kabinetu kako bi razgovarali o statusnim pitanjima, dobili obećanje da će Veterani dobiti određena sredstva iz budžeta, a da je sastanak stvarno održan govori i vijest sa sajta RTRS-a od 23.5.2017. godine sa naslovom „Dodik sa Veteranima Srpske“ i prateća fotografija na kojoj su Dodik, Šurbat i treća osoba koju ne poznajem, predstavnik Veterana Republike Srpske. Da je vrlo moguće tačno i vrijeme sastanka pokazuje da je vijest prvo objavljena u 14:44 a dopuljena u 17:01, kada je sastanak počeo i završio, a Savić tvrdi da su upravo čekali Dodika do 15 časova, kada su SRNA i RTRS prvi put objavili vijest o sastanku!

Dakle ova vijest jasno potvrđuje da su se 23-eg (a ne 29-og maja 2017 godine kako je pogrešno izjavio Savić, al tačan datum nije presudan) u Banjaluci, upravo u Kabinetu tadašnjeg predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika  sastali Dodik, Vukotić i Šurbat,  i da su razgovarali upravo o statusnim pitanjima veterana i demobilisanih boraca, kako to navodi Dragan Savić u svom svjedočenju! Dakle događaj nije izmišljen, kako neki tvrde, a da li je tačna informacija da je Vukotić, koji je prethodno boravio u Rusiji, donio i predao Dodiku ikonu koja je sada u centru međunarodnog skandala treba da utvrde institucije a ne ja ili neko drugi.

Ne znam kakav bi bio motiv Dragana Savića da mi se javi i ispriča detalje odnosa Veterana i vlasti, koji su tačni jer svi znamo da je Vukotić marioneta u rukama režima koju godinama koriste za obračun sa BORS-om, neistomišljenicima i opozicijom, i kako njegovo svjedočenje i optužbe mogu biti od koristi Dodiku, Lukaču i režimu, koje je žestoko napao? Zašto bi se Vukotić branio ćutanjem, i ako optužbe nisu tačne zašto ih nije demantovao kad su ga danas pozvali novinari?

Savićevo svjedočenje, potkrijepljeno vijestima i fotografijama koje potvrđuju da se sastanak Dodika sa Vukotićem i Šurbatom dogodio upravo u vrijeme o kojem je on govorio, mnogo je realnije od teorija zavere da su Rusi poklonili Dodiku ikonu kao bi ponizio i u veoma neprijatnu situaciju doveo njihovog ministra Sergeja Lavrova. Nigdje nisam tvrdio da Savić govori istinu i da je tačno sve što je rekao, a ko sam ja da o tome sudim, ali njegove tvrdnje mogu biti dobar trag da se slučaj rasvijetli do kraja. U svakom slučaju konačnu riječ mogu dati samo institucije i pravosuđe procesuiranjem odgovornih i donošenjem konačne pravosnažne presude protiv onih koji su odgovorni za ovaj veliki skandal međunarodnog razmjera.

 

Nebojša Vukanović