palpal

Potpuno ludilo – Taleža i Federacija treća „lokacija“ aerodroma

Ni Mionići, ni Zupci i Zubački plato, već selo Taleža u Trebinjskoj šumi! To je treća lokacija famozne piste lažnog trebinjskog aerodroma, koji bi se trebao prostirati do atara sela Cerovac i dalje i do Federacije BiH!? To su pred izbore odlučili stručnjaci, koji pomjeraju pistu na kartama kao pijani domaćin kauč ili kredenac po kući, šprdajući se sa narodom i javnosti. Ni nadralistima u najluđi skečevima ne bi pala na pamet tako gruba šala i skeč da u tri epizode, za mjesec dana, tri puta mijenjaju lokaciju za gradnju kuće ili vikendice a ne kompleksnog objekta kakav je aerodrom!

Za sada je na karti nacrtano samo idejno rješenje u kome se navodi da je u prvoj fazi planirana izgradnja piste duge 3260 a široke 280 metara sa oba praga okretnice,  brza rulna staza, terminal, 8 parking mjesta za avione i prateći objekti. U blizini Taleže i Cerovca nalazi se granica Federacije BiH, i po planu pista i aerodrom bi dijelom ušao u drugi entitet, što bi sigurno dodatno iskomplikovalo realizaciju ideje o kojoj se priča pred svake izbore punih 15 godina. Jedan od razloga najnovijeg pomjeranja lokacije je u činjenici da je većina zemljišta u vlasništvu države, dok je u Mionićima privatna

Kao pristupni put koristila bi se stara štreka i trasa pruge od Duži prema Humu i Taleži, dok bi se za Hum Trebinjsku šumu, Površ i Bobane gradila nova trasa puta, a gradnja aerodroma ugrozila bi neke kuće izgrađene u blizini štreke i stare pruge. Zanimljivo da je lokacija izmještena samo par dana nakon što sam ukazao da je nemoguće dovesti građevinske mašine i operativu do lokacije u Mionićima, jer nema pristupnih puteva, te 10 dana nakon „istorijskog“ dana kada je dr Miko Kockalone Ćurić u Beogradu sa ministarkom Zoranom Mihajlović navodno dogovorio Mioniće kao konačnu lokaciju.

Ipak moja posjeta ovom selu imala je efekta a mještani se zahvaljuju jer su poslije nekoliko mjeseci pauze radnici trebinjskog Vodovoda odmah posle mene došli u selo da povežu cijevi i zatrpaju kanale u seoskom putu kako bi vozila mogla normalno proći.

Činjenica da za manje od mjesec dana gradske vlasti Trebinja, u saradnji sa Vladom Srbije i Republike Srpske, čak tri puta su promijenile lokacije famoznog trebinjskog „aerodroma“, koji se pred izbore obećava i gradi punih 15 godina, jasan je pokazatelj da se radi o neozbiljnoj manipulaciji lokalnih šarlatana i staroj, više puta ponovljenoj predizbornoj priči koja ima za cilj da ponovo prevari građane Trebinja. Ipak ni riba se ne hvata na istu udicu 15 puta, i siguran sam da se narod neće upecati na nove podvale i šarene laže, lažni aerodrom i Klinički centar, o kome ću uskoro pisati, i da će bahate i osione žestoko kazniti 15-og novembra.

 

Nebojša Vukanović