palpal

Pošto su ordenja vladike Sergija

Jedan od vladika koji svojim ponašanjem urušava ugled Srpske pravoslavne crkve je vladika bihaćko-petrovački, ranije frankfurtski i njemački srebroljubac Sergije. Za novac koji mu doniraju tajkuni i korumpirani političari on im zauzvrat daje crkvena ordenja, tako učestvuje u sramnom i nemoralnom političkom marketingu i manipulaciji vjernicima i narodom.

 

Tako je prije nekoliko dana srebroljubac Sergije dao orden Luki Petroviću, direktoru Holdinga Elektroprivrede Republike Srpske i generalnom sekretaru vladajućeg SNSD-a, o čemu su izvještavali svi režimski mediji a i sam podvižnik Luka pohvalio se ordenom i planetama na zvaničnom sajtu Elektroprivrede RS.

Nisam čitao obrazloženje, pa ne znam da li je ordenom darivao Lučijana zbog desetina miliona maraka gubitaka javnih preduzeća u Holdingu i elektro-energetskom sistemu Srpske kojim rukovodi, otkaza koje je podijelio stotinama radnika koje je ostavio bez posla zbog svojih „reformi“, prije svega u distributivnim preduzećima, ili što je domaćin stekao zbog desetak beogradskih „Prima“ apartmana ili sagradio skromnu podvižničku hacijendu na Zagori!?

 

Srebroljubac Sergije počastio je nedavno ordenom i biznismena Pericu Repajića iz Budimlić Japre, za „nesebičnu duhovnu i materijalnu pomoć“ njegovoj Eparhiji.

Perica Repajić je bio umiješan u milionsku aferu i trgovinu  zemljištem Poljoprivrede škole u Banjaluci, skupa sa kontraverznim biznismenom a sada ministrom Vojinom Mitrovoćem, čuvenim papkom a sada ministrom komunikacija i transporta u Savjetu ministara BiH.

Sergije je dijelio ordenja čak i socijalistima i komunistima koji su dio vlasti, i ako dobro odriješe kesu sve im je oprošteno.

On ne samo da daje ordenja tajkunima, političarima i vlastodršcima, već po potrebi i popljuva opoziciju preko režimskih medija, RTRS-a i tabloida, kako bi se dodatno dodvorio vlastima, pa je i mene u više navrata javno popljuvao preko RTRS-a i ATV-a, čime je dodatno podigao cijenu kod Luke i moćnika.

Na kraju postavljam javno pitanje vladici Sergiju pošto su njegova ordenja i možemo li ih kupiti mi iz opozicije ili moramo čekati da postanemo dio vlasti pa da nas zakiti kakvim prigodnim ordenom?

Patrijarh Porfirije morao bi skrenuti pažnju i kazniti ovakve srebroljupce, poput Sergija, jer svojim ponašanjem, po mom mišljenju, lažnim otkupljeljem grijehova i indulgencijama svojstvenim samo papi i katolicima u prošlosti, nanosi veliku štetu ugledu Srpske pravoslavne crkve.

 

Nebojša Vukanović