palpal

Пошто су ордења владике Сергија

Један од владика који својим понашањем урушава углед Српске православне цркве је владика бихаћко-петровачки, раније франкфуртски и њемачки среброљубац Сергије. За новац који му донирају тајкуни и корумпирани политичари он им заузврат даје црквена ордења, тако учествује у срамном и неморалном политичком маркетингу и манипулацији вјерницима и народом.

 

Тако је прије неколико дана среброљубац Сергије дао орден Луки Петровићу, директору Холдинга Електропривреде Републике Српске и генералном секретару владајућег СНСД-а, о чему су извјештавали сви режимски медији а и сам подвижник Лука похвалио се орденом и планетама на званичном сајту Електропривреде РС.

Нисам читао образложење, па не знам да ли је орденом даривао Лучијана због десетина милиона марака губитака јавних предузећа у Холдингу и електро-енергетском систему Српске којим руководи, отказа које је подијелио стотинама радника које је оставио без посла због својих „реформи“, прије свега у дистрибутивним предузећима, или што је домаћин стекао због десетак београдских „Прима“ апартмана или саградио скромну подвижничку хацијенду на Загори!?

 

Среброљубац Сергије почастио је недавно орденом и бизнисмена Перицу Репајића из Будимлић Јапре, за „несебичну духовну и материјалну помоћ“ његовој Епархији.

Перица Репајић је био умијешан у милионску аферу и трговину  земљиштем Пољопривреде школе у Бањалуци, скупа са контраверзним бизнисменом а сада министром Војином Митровоћем, чувеним папком а сада министром комуникација и транспорта у Савјету министара БиХ.

Сергије је дијелио ордења чак и социјалистима и комунистима који су дио власти, и ако добро одријеше кесу све им је опроштено.

Он не само да даје ордења тајкунима, политичарима и властодршцима, већ по потреби и попљува опозицију преко режимских медија, РТРС-а и таблоида, како би се додатно додворио властима, па је и мене у више наврата јавно попљувао преко РТРС-а и АТВ-а, чиме је додатно подигао цијену код Луке и моћника.

На крају постављам јавно питање владици Сергију пошто су његова ордења и можемо ли их купити ми из опозиције или морамо чекати да постанемо дио власти па да нас закити каквим пригодним орденом?

Патријарх Порфирије морао би скренути пажњу и казнити овакве среброљупце, попут Сергија, јер својим понашањем, по мом мишљењу, лажним откупљељем гријехова и индулгенцијама својственим само папи и католицима у прошлости, наноси велику штету угледу Српске православне цркве.

 

Небојша Вукановић