palpal

Последице анархије

Дипломатски скандал са украденом старом православном иконом коју је Милорад Додик поклонио руском министру вањских послова Сергеју Лаврову постао је ударна вијест и у европским медијима, а након Амбасаде Украјине у Сарајеву огласило се њихово Министарство вањских послова, владике, медији, а на крају и Министарство унутрашњих послова Русије, које је потврдило да ће „поклон“ бити враћен дародавцу Милораду Додику. Врућ кромпир покушава се вратити у руке Додику а остаје да се види хоће ли истрага открити којим је каналима и новцима Додик дошао у посјед иконе. У веома непријатној ситуацији је и минстар Лавров, који ће због скандала и непријатности сигурно дуго да памти посјету БиХ и питање је да ли ће уопште више икада посјетити ове просторе, јер за 40 година дипломатске каријере сигурно није доживио неку сличну непријатност.

 

Сви се питају како је могуће да се догоди овакав скандал, поред Протокола,  десетина савјетника, службеника који троше милионе из буџета.. Нажалост све је могуће јер не постоје баријере у друштву искривљених вриједности, свако се може улизивањем и подаништвом кроз Партију попети на врх система, без било каквог образовања и знања. Додик, Жељка и њихово окружење нису научили лекције из ранијих пропуста и скандала, када су службено примили лажног вијетнамског инвеститора и преваранта, и дали му чак и авион за кориштење.

Полако долазе на наплату године негативне селекције, анархије и систематског разарања цијелог друштва. Умјесто да угледном госту поклоне ручни рад, слику и дјело нашег умјетника са мотивима карактеристичним за нашу културу и историју, са потребном документацијом о поријеклу, Додик је довео у веома непријатну ситуацију руског министра правећи невјероватан гаф и пропуст.

Додик ће бјежањем од јавности и пребацивањем одговорности на неке од својих сарадника и њиховим жртвовањем покушати да се извуче из великог скандала, али једино рјешење проблема је његова оставка и трајно повлачење из политичког живота, јер је урађено толико злоупотреба, промашаја, скандала и узурпација да се не може више трпити јер су одавно пређене све границе.

 

Небојша Вукановић