palpal

Posledice anarhije

Diplomatski skandal sa ukradenom starom pravoslavnom ikonom koju je Milorad Dodik poklonio ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu postao je udarna vijest i u evropskim medijima, a nakon Ambasade Ukrajine u Sarajevu oglasilo se njihovo Ministarstvo vanjskih poslova, vladike, mediji, a na kraju i Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije, koje je potvrdilo da će „poklon“ biti vraćen darodavcu Miloradu Dodiku. Vruć krompir pokušava se vratiti u ruke Dodiku a ostaje da se vidi hoće li istraga otkriti kojim je kanalima i novcima Dodik došao u posjed ikone. U veoma neprijatnoj situaciji je i minstar Lavrov, koji će zbog skandala i neprijatnosti sigurno dugo da pamti posjetu BiH i pitanje je da li će uopšte više ikada posjetiti ove prostore, jer za 40 godina diplomatske karijere sigurno nije doživio neku sličnu neprijatnost.

 

Svi se pitaju kako je moguće da se dogodi ovakav skandal, pored Protokola,  desetina savjetnika, službenika koji troše milione iz budžeta.. Nažalost sve je moguće jer ne postoje barijere u društvu iskrivljenih vrijednosti, svako se može ulizivanjem i podaništvom kroz Partiju popeti na vrh sistema, bez bilo kakvog obrazovanja i znanja. Dodik, Željka i njihovo okruženje nisu naučili lekcije iz ranijih propusta i skandala, kada su službeno primili lažnog vijetnamskog investitora i prevaranta, i dali mu čak i avion za korištenje.

Polako dolaze na naplatu godine negativne selekcije, anarhije i sistematskog razaranja cijelog društva. Umjesto da uglednom gostu poklone ručni rad, sliku i djelo našeg umjetnika sa motivima karakterističnim za našu kulturu i istoriju, sa potrebnom dokumentacijom o porijeklu, Dodik je doveo u veoma neprijatnu situaciju ruskog ministra praveći nevjerovatan gaf i propust.

Dodik će bježanjem od javnosti i prebacivanjem odgovornosti na neke od svojih saradnika i njihovim žrtvovanjem pokušati da se izvuče iz velikog skandala, ali jedino rješenje problema je njegova ostavka i trajno povlačenje iz političkog života, jer je urađeno toliko zloupotreba, promašaja, skandala i uzurpacija da se ne može više trpiti jer su odavno pređene sve granice.

 

Nebojša Vukanović