palpal

Posjećenost sajtova – BN i Nezavisne vodeći u RS

Prema podacima sa „Aleksa.com“, vodećeg nezavisnog svjetskog servisa koji prati posjećenost i uticaj sajtova, portali Nezavisnih novina i Radio-televizije BN su ubjedljivo najposjećeniji i najuticajniji u Republici Srpskoj. Tako se sajt Nezavisnih nalazi na 26, a RTVBN na 40-oj poziciji u BiH, a na trećem mjestu je blog Slobodana Vaskovića, koji je nalazi na 71-om mjestu. Sajt RTRS-a je daleko iza na 93-em,  a ATV-a tek na 134-om mjestu, skoro 100 mjesta iza RTVBN.                                                                            

Od Hercegovačkih sajtova najbolje je kotiran „Trebinjelajv“ koji je na 242, zatim „Leutar“ na 562-om a treći je blog Nebojše Vukanovića na 679-om mjestu. Sajt Moja Hercegovina nalazi se na 1207, Trebinjedanas  1133, a Radio Trebinja na 1771. mjestu.  Kriva jasno pokazuje da uticaj i broj posjeta na „nebojšavukanović.info“ vrtoglavo raste u poslednjih 6 mjeseci, redizajna i prilagođavanja sajta mobilnim uređajima.                   
                  
               

MTEL-ov portal Mondo nalazi se na 749-om mjestu, a sajt Srpskainfo, koji sarađuje sa uticajnim srbijanskim Blicom i predstavlja njihovu ekspozituru u Republici Srpskoj, nalazi se trenutno na 439-om mjestu po posjećenosti u Bosni i Hercegovini. Na prvim pozicijama su „gugl“, „youtube“ i „fejsbuk“. „Vijesti.ba“ su na 6-om, sarajevski „Kliks“ je na 7-om, Cazin.net 11-om, Avaz 13, „Dnevnik.ba“ 16-om, „Indeks.hr“ 18, srbijanski „Blic.rs“20-om, Slobodna Bosna na 50-om, a Oslobođenje 57-om mjestu. 

Zanimljivo je istaći da se sajt Herceg televizije, koju je Luka Petrović preko povezanih lica kupio za čak 448 000 maraka, nalazi tek na 2746-om mjestu, čak 2150 mjesta iza bloga Nebojše Vukanovića. Džaba Vam novci moji sinovci!

I ostali trebinjski portaloidi bliski Luki, SNSD-u i vladajućim strukturama su 2 000 ili 3 o00 mjesta iza „Leutara“ i „Nebojšavukanović.info“. Tako se Portal Trebinje 059, koji uređuje famofni F. Dončić nalazi na 2 207, a ABB-in „Hercegovinapress“tek  na 3115. mjestu.  Mala posjeta i uticaj nimalo im ne smetaju da imaju veliki broj oglašivača i firmi koje blisko sarađuju sa Elektroprivredom RS i javnim sektrom.                       

Sponzorstva i veliki uloženi novci očito nisu pomogli puno većini Lukinih dvorskih portala u Trebinju da privuku čitaoce, koji uprkos velikom pritisku i spinovima i dalje tragaju za istinom i provjerenim informacijama. Upravo zbog toga su sajtovi BNTV, Leutar ili blog Nebojše Vukanovića sve čitaniji i uticajniji u Republici Srpskoj i BiH.

 

Nebojša Vukanović