palpal

Poraz diletanata, ostavke odgovornih

Građani Srpske su tokom pandemije bili jako disciplinovani, ulice tokom policijskog časa bile su puste, i samo su rijetki, poput čelnika nevesinjskog SNSD-a, kršili propise i organizovali masovne žurke i okupljanja. Uprkos disdžiplini, višednevnim policijskim danima i zabranama kretanja, broj zaraženih korona virusom u Republici Srpskoj poslednjih dana je drastično povećan, a nažalost Univerzitetski klinički centar u Banjaluci jedno je od žarišta i izvora zaraze, a zbog propusta odgovornih veliki broj ljekara i medicinskih sestara je zaražen. Gotovo svi zaraženi iz Trebinja virus su dobili u UKC Banjaluka, što je nedopustivo.

Uprkos višednevnim zabranama kretanja, policijskim časovima i zatvaranju naroda kao stoke u tor i geto, nažalost iz dana u dan sve je veći broj novih slučajeva oboljelih od virusa korona, danas novih 69, što je jasan znak da su mjere pogrešne.

Jasno je da se vlast nije snašla u pandemiji, da su isplivale na površinu posledice višegodišnje anarhije i urušavanja institucija, i da politički poslušnici, diletanti i neznalice koji su postavljeni na ključne funkcije, nisu dorasli situaciji i iskušenjima. I dok danima narod drže zatvoren u kućama i zabranjuju svako kretanje, vlasti odjednom stvaraju tržne centre, sve zbog Delte, koja je pod okriljem prve familije i koja očito mora da radi.

 

 

Zbog poražavajućih rezultata, brojnih propusta, velikog kriminala, afera i skandala, poput sporne nabavke pokretne bolnice i medicinske opreme pre turističke agencije, ostavke bi morali podnijeti „premijer“ Radovan Nejaki Višković, resorni ministar Alen Šeranić, direktor Instituta za zdravlje Republike Srpske Branislav Zeljković, direktor UKC Đajić i ostali odgovorni na važnim mjestima koji snose najveću odgovornost za tešku situaciju, velike zloupotrebe i propuste.

 

Nebojša Vukanović