palpal

Помен пребиловачким мученицима

У храму Васкрсења Христовог у Пребиловцима, владике Димитрије, Григорије и Сергије са свештенством и монаштвом Захумско-херцеговачке епархије, јутрос су служили помен пребиловачким мученицима и страдалницима, жртвама усташког покоља из августа 1941. године.

На данашњи дан 1941. године усташе, углавном Хрвати те мањи број муслимана из Чапљине и околних села, упали су у Пребиловце, покупили 860 мјештана, углавном жена, дјеце и стараца јер су се мушкарци били склонили у околна брда, те их након мучења бацили у јаму Шурманце.

Мучење у Основној школи „краљ Милутин“ у Пребиловцима преживјела је само једна дјевојчица, Мара Булут, која је свједочила о стравичном мучењу и страдању Срба. Током 1941. године усташе су убиле више од 4000 Срба у долини Неретве, у чапљинским српским селима Пребиловци, Клепци, Тасовчићи, Житомислић, све до Мостара, Раштана, Ходбине, Буне…

У љето 1992. године, након операције „Чагаљ“ Хрватске војске и ХВО-а, Пребиловци су поново спаљени до темеља а становништво протјерано, а потомци усташа из 1941. године минирале су јуна 1992. године Спомен костурницу са костима жртава које су годину дана раније извађене из јаме Шурманци.

О страдању народа говори и споменик са стиховима поеме Клетва која пророчки говори о томе како ће пострадали по други пут бити убијени, као што се то догодило спаљивањем и минирањем костију 1992. године.

Пребиловци као феникс дижу се из пепела и васкрсавају. Након рата тридесетак Пребиловчана вратило се у попаљено село и живот се поново обновио, а прије неколико година изграђен је храм Васкрсења Христовог, на мјесту гдје је прије рата била Спомен-костурница.

Нека нас историја учи да се зло и страдање више никада не понове.

 

Небојша Вукановић