palpal

Policija privodi i šalje pozive za saslušanje učesnicima protesta ispred Palate Republike

Samo par sati posle mirnih protesta nezadovoljnih ugostitelja, frizera i hotelijera ispred Palate Republike u Banjaluci, koje je Žandarmerija i Policija Republike Srpske po nalogu Dragana Lukača na silu pokušala da razbije, učesnicima protesta policija je po hitnom postupku dostavila Pozive za saslušanje i informativni razgovor. Jasno je da se radi o pokušaju zastrašivanja naroda i sprečavanja novog okupljanja građana.

Tako su kasno sinoć uniformisani policajci došli do kuće mladića Mladena Čerekovića i dostavili mu poziv da već danas, 23-eg marta 2021. godine tačno u podne, dođe na informativni razgovor u Policijsku stanicu Centar Banjaluka, a ukoliko ne dođe biće prisilno priveden u stanicu. Zanimljivo da je saslušanje zakazano kada i novi skup ugostitelja, pa je jasna namjera de se na svaki način pokušava spriječiti masovno okupljanje naroda i izlivi nezadovoljstva stanjem u državi. Neki od učesnika protesta su sinoć privedeni i napisane su im prekršajne prijave jer su bili na neprijavljenom skupu.

Policija vrši represiju nad građanima, kako bi preduprijedila nove proteste i okupljanje, koje je zakazano za danas, utorak 23.3.2021. tačno u podne ispred Palate Republike u centru Banjaluke, te saznala ko je organizator protesta, jer su oni spontani, nisu prijavljeni i organizovani u skladu sa zakonom.

Čudno je kako su vlasti i policija revnosni kada treba rastjerati učesnike mirnih protesta, koji samo traže da rade i prehrane svoje porodice, a slijepi su na velike pljačke i zloupotrebe. Treba poštovati mjere i čuvati zdravlje ljudi, ali država mora da pomogne radnicima i privrednicima kojima je zabranjeno da rade u ovo vrijeme pandemije.

Neki od učesnika današnjih protesta su me kontaktirali i zatražili da danas u podne dođem pred Palatu Republike, kako bi svojim prisustvom spriječio policiju da prekomjerno upotrebljava silu i krene na narod i učesnike skupa. Stajaću po strani, jer ni juče nisam želio da budem na skupu kako režim i njegovi mediji ne bi spinovali javnost pričama o politizaciji protesta, ali ću stati pred policiju ako ona počne da primjenjuje silu na narodu koji mirno protestvuje, bez povoda i potrebe.

 

Nebojša Vukanović