palpal

Policija presrela članove Restarta i napisala kazne jer su nosili sanduk pokojne demokratije

Nakon što je završen performans sa sahranom demokratije ispred Narodne skupštine Republike Srpske, a zbog Prijedloga Zakona o finansiranju nevladinih organizacija i posebnom Registru NVO, kojim se svi oni koji dobiju neku stranu donaciju trebaju okarakterisati kao strani plaćenici, što predstavlja vid pritiska i diskriminaciju jer Vlada Republike Srpske istovremeno dobija značajna sredstava od USAID-a i drugih istih stranih donatora kao i NVO, policija je zaustavila članove Restarta ispred Hotela Bosna u centru Banjaluke.

Ovo pitanje je očito za režim veoma škakljivo, svjesni da je ono ogledalo stanja u društvu, jednoumlja i tiranije, na sve načine pokušavaju ovi temu isključiti i sakriti iz javnosti, pa su vlasti poslale čak 3 policijske patrole da presretnu građane, koji su nosili rekvizit, sanduk iz pozorište kroz grad do sjedišta Grupe građana Restart Srpska, i napiše kazne jer su navodno remetili javni red i mir i uznemiravali građane.

Zašto policiji smeta nošenje sanduka kroz grad i reaguje munjevito, pišu kazne i oduzimaju stvari dok se okreće kriminal i nema reakcije kada su u pitanju velike afere, kriminal i zloupotrebe čelnika vlasti? Da li se i ovakvim selektivnim reagovanjem i peavdom šalju jasne poruke?

Šta se događalo ispred Hotela Banjaluka pogledajte u video prilogu u kome su sagovornici Stefan Blagić, predsjednik Udruženja građana Restart, i advokat Jovana Kisin Zagajac…

 

 

Nebojša Vukanović

 

J