palpal

Pokretna bolnica izlaže se kao eksponat u Banjaluci

Pod pritiskom javnosti, koja negoduje zbog neracionalnih odluka i trošenja budžetskog novca u vrijeme krize, Vlada Republike Srpske odlučila je da sastavi „pokretnu“ bolnicu u Zalužanima kod Banjaluke, kao neki pokretni muzejski eksponat, predstavi je građanima i pokuša izvesti predstavu za naivne pred televizijskim kamerama. Jasno je i svakom laiku da je kupovina pokretne bolnice u Njemačkoj, koja je prvo trebala da košta 3,6 pa je za par dana misteriozno narasla na skoro 4,3 miliona maraka nepotrebna, da su mnoge druge stvari bile prioritetnije za pomoć zdravstvenim sistemu, ali očito da je neko imao interes da umjesto u Vijetnamu ona završi u Republici Srpskoj.

Njemačka je zabranila izvoz medicinske opreme od početka krize sa korona virusom, pa je jasno da pokretna bolnica i ne spada u medicinsku već vojnu opremu i da je potpuno suvišna, jer da ima neke koristi ne bi napustila Njemačku dok se pandemija ne okonča.

Da bi se bar malo pokušala odbraniti od žestokih kritika i negodovanja, jer dugo vremena vlast se brani ćutanjem, u javnosti će se narednih dana isvesti predstava kako je kupovina pokretne bolnice opravdana, pa će ona će biti sastavljena i izložena u Banjaluci, po mojim saznanjima u naselju Zalužanima. RTRS, ATV, SRNA i drugi dvorski mediji imaju zadatak da šire hvalospjeve kako se vlast tobože bori za zdravlje naroda, pa su sa tim ciljem u vjetar bačeni milioni. Ministarstvo zdravlja Srpske odrediće ljekare, medicinske sestre i osoblje koje će neko vrijeme raditi u pokretnoj bolnici, iako niko ne zna ko će u njoj boraviti i liječiti se jer bolnice na sreću nisu pretrpane.

Sva politika se svela na demagogiju, populizam, izvođenje predstava u javnosti, vođenje svakodnevne prljave kampanje i promovisanje, pa izlaganje bolnice kao eksponata na ledini nikog ne iznenađuje. Jedno je sigurno – čim pandemija prođe pokretna bolnica će završiti u nekom podrumu, kupiti prašinu i vjerovatno više nikad neće biti sastavljena, ostaće kao spomenik ljudskoj gluposti kako je neko mastio brkove i punio džepove u teško vrijeme pandemije, bacajući nepotrebno 4,3 miliona narodnih para iz budžeta.

 

Nebojša Vukanović