palpal

Pohvale Miloviću i Porobićevim radnicima

Zgrada Milovic Porobic u Starom gradu.jpg

Pohvale Miloviću i Porobićevim radnicima

Siguran sam da su istinski ljubitelji kamenih građevina i starih objekata, koji su imali priliku da ovih dana vide završne radove na rekonstrukciji stare kuće u trebinjskom Starom gradu pored rijeke Trebišnjice i Careve džamije, oduševljeni novim izgledom starog objekta. Sa stare kuće skinuta je oronula siva fasada, a zid od bijelog kresanog krečnjaka prošaran „mrkjendom“, tvrdim tamnosivim kamenom koji je jako težak za obradu, i fugiran bijelom uskom fugom, što je dalo fenomenalnu i autentična kombinacija. Umjesto cigle krov je izrađen od kamenih bilećkih ploča, a otvori su izrađeni od punog tamno-braon drveta i podsjećaju na stare „kanate“, drvene otvore na primorskim kućama.

Ovaj reprezentativni objekat fascinira na prvi pogled iako radovi nisu do kraja završeni, i uvjeren sam da će se uskoro naći na razglednicama grada Trebinja. Ova kuća je ogledni primjer na koji bi se način bi trebalo rekonstruisati staro jezgro Trebinja, Stari grad, Krš i austrijski dio Trebinja. Ukoliko bi na sličan način bio rekonstruisan veći dio Starog grada, i otkopan hendek oko grada, mnogi turisti prilikom posjete ne bi pravili veliku razliku između Trebinja i nekog malog drevnog primorskog grada u Dalmaciji, Crnoj Gori il Italiji…

Zbog toga treba odati priznanje g-dinu Miloviću, direktoru AD „Popovo polje“ i investitoru renoviranja objekta, projektantima, ali prije svega vrlo iskusnim i umješnim radnicima firme „Porobić“ koji su se specijalizovali za ovakav tip građevina od kamena. Oni su potvrda da je od drevnih vremena do Vasike Marića i Nikole Šišića, u Popovom polju, Bobanima i na jugu Hercegovine oduvijek bilo vrsnih majstora koji su jako vični u radu sa macom, špicom i čekićem, i da su mnoge kamene građevine njihova istinska umjetnička djela.

Prava šteta što se na ovakav način ne renovira i sagradi više objekata u Trebinju, i što više ne koristimo prednosti podneblja kome pripadamo. Nadati se da će se i to uskoro promijeniti, a da će Porobićevi, Šišićevi i ostali dobri majstori u kamenu imati što više posla.

Nebojša Vukanović