palpal

Podvižnik Nikola Špirić kao Super Hik – sadaka od sirotinje za treći sloj asfalta

U plejadi Dodikovih kadrova ogrezlih u bahaćenju, korupciji i bezobrazluku naročito se ističe drug Nikola Špirić, političar sa najvećom kolekcijom partijskih knjižica, od SKJ i SKOJ-a, do radikala, Stranke za Krajinu, SDS-a, PDP-a do SNSD-a. Špirić je rodom iz sela Prekaje, nadomak Drvara, a to mjesto je doživjelo sudbinu stotina krajiških srpskih sela koje su u ranu jesen 1995 pale u ruke hrvatskih i muslimanskih snaga, a srpsko stanovništvo je pobjeglo ostavljajući sve iza sebe.

Povratak je težak, a život srpskih povratnika opterećen i političkom diskriminacijom, ali i katastrafalnim ekonomskim i infrastrukturnim uslovima. Nikola Špirić je posebno osjetljiv na jednog povratnika – samoga sebe. Dok ogromna većina Srba u Drvaru, Grahovu, Glamocu, Kupresu, Livnu i sirom Krajine jedva preživljava, trucka se makadamom, nema vode i posla, dotle naš Špirić vjerovatno ni sam ne zna koliko plata prima sa budžeta ove nesrećne zemlje.

Pa se prištedio i obnovio kuću u Prekaji, a onda je red bio da mu stigne i asvalt. I stiže. Prvo jedan sloj, pa drugi, a pošto naš Nikola nije bilo ko i nije lijepo da to nije baš glatko, ovih dana urađen je i treći sloj. Pravo srpski jer 3 puta i Bog pomaže. Dio novca obezbjeđen je od pomoći Vlade Srbije, koju vidimo kako SNSD „pošteno“ usmjerava, a drugi dio je prikupio sam čestiti Nikola. Ali da se ne prevarite, nije on dao pare, nego je prilikom prošlogodišnjeg zbora povodom praznika Uspenja Presvete Bogorodice ni manje ni više uzeo mikrofon i pod šatorom tražio novac od svojih osiromašenih zemljaka da plate put koji vodi do njegove kuće.

Pravi podvižnik i pravi Superhik Dodikovog režima- on je i doslovno tražio od siromašnih da bio dao bogatome, to jeste samome sebi. Čestiti Nikola za ove izbore nije kandidat, pa je opravdano vjerovati da ga njegov šef i moralni uzor svima njima priprema za neku ministarsku poziciju.

Kad uzima od sirotinje pod šatorom, kako li je tek radio u ministarskom kabinetu!?

 

Nebojša Vukanović