palpal

Подсјетник патријарху уочи састанка са Додиком у Јасеновцу

Сутра би се, по најављеном протоколу, у Бањалуци требали сусрести нови патријарх српски Порфирије и члан Предсједништва БиХ Милорад Додик. Они би се требали сусрести у манастиру Јасеновац, на позив владике пакрачко- славонског Јована Ћулибрка.

Као неко ко се залаже за секуларну државу, потпуну одвојеност Цркве и државе, ко сматра да се вјерски великодостојници не би требали пуно дружити са политичарима, ни из власти нити из опозиције, и сматрам да је за углед патријарха и Цркве добро да се не сусреће превише са Додиком и осталим политичарима, јер тако само губи на угледу међу вјерницима.

Не знам да ли је патријарх српски Порфирије упознат са Додиковим „раним радовима“, али га подсјећам на Споразум који је самовољно и незаконито потописао као предсједник Владе Републике Српске 27.10.2000. године, мимо Одлуке Владе, са Америчким меморијалним музејом холокауста, о поклањању грађе Музеја концентрационог логора Јасеновац, који је после пар мјесеци уступљен Хрватској.

Овакав сраман чин велеиздаје и трговине стратиштима и мртвима, продаје нашег највећег стратишта и масовне гробнице  Туђману и ХДЗ-у,  потомцима и насљедницима усташке политике и идеологије које протјерала све Србе из Хрватске, прије Додика није забиљежен у нашој историји. Патријарх би морао да зна са ким се сутра састаје на страшном мјесту, и да има на уму какву поруку треба да му пошаље.

Велеиздајник се не састаје са њим да би одао почаст жртвама геноцида, патријарху и Цркви већ да би позирао и купио ситне поене, манипулисао јавности и трудио се да својим представама забавља масе како би заборавили његову издају која траје, јер и данас издаје српске националне интересе радећи прљав посао за ХДЗ, Човића и Блајбуршку коалицију.

 

Небојша Вукановић