palpal

Podsjećanja umjesto odgovora Sonji Karadžić

Ne želim javno da se raspravljam, mnogo je ljepše reći stvari u lice prvom prilikom, ali pisanije Sonje Karadžić zaslužuje nekoliko riječi i podsjećanja kako bi o svemu bar malo razmislila. Ako ništa drugo, bar iz poštovanja prema svom utamničenom ocu, ne bi trebalo da se osmjehuje, pozira i oduševljava sa Dodikom i ostalima koji su svoju  političku karijeru stvorili napadajući i vrijeđajući upravo Radovana Karadžića. Prije nego se naredni put osmjehne i slika sa Dodikom, Sonja bi trebalo da se sjeti bar nekih teških optužbi i uvreda koje je njen novi prijatelj javmo iznosio tvrdeći da joj je otac bandit, lopov, kriminalac i zločinac koji je ukrao 36 miliona maraka iz trezora Narodne banke, i koji treba da se preda Haškom tribunalu.

Dragan Lukač je ustoličio Biljanu Plavšić, bio preteča i jedan od vođa obojene revolucije. Na stranu što je Sonja zaboravila daške svježine i dešavanja sa kraja 90-ih, zbog sramnog ponašanja Lukača i policije u slučaju ubistva Davida Dragičevića, lažnih optužbi, krađe dokaza i kriminalizacije žrtve, trebala je da sa njim izbjegne blizak susret i fotografisanje sa njim. Upornim ćutanjem, bliskim susretima i fotografisanjem Sonja podržava rad partijske Milicije, zataškavanje zločina i ubistava, nasilje, primjenu prekomjerne sile nad građanima i nezakonita hapšenja kolega poslanika.

 

Milorad Dodik je najveći neprijatelj Republike Srpske, bio i ostao od njenog nastanka, i svako „jedinstvo“ i podrška njemu i njegovom režimu je neprijateljski čim prema srpskom narodu i Srpskoj, koju on nažalost vodi u nestanak.

Za razliku od Sonje, koja je u Narodnu skupštinu Republike Srpske ušla preko kompenzacije, a potom sa najmanje glasova po drugi put postala potpredsjednik, ja sam bez ijednog džingla i plakata sa samo jednim govorom na skupu imao najviše opozicionih glasova u Hercegovini, uprkos brojnim opstrukcijama, i niko mi ništa nije dao već mi je narod poklonio glasove i povjerenje, a SDS u Trebinju sa mnom na Listi za 2 godine popravio je rezultat za 30%.

G-đa Karadžić je kao Radovanova kćerka, ljekar i potpredsjednik Narodne skupštine RS imala svega 500 i kusur glasova u svojim Palama, što je valjda svima jasan pokazatelj njenog ugleda i političke težine.

U dva izborna ciklusa SDS-u sam direktno donio preko 13 000 glasova, na poslednjim izborima 2018. imao 3 puta više glasova od Sonje, i svakako da se naš doprinos opštoj stvari ne može porediti. Nisam član SDS-a, upravo zbog ovakvih licemjera kao što je Sonja i njoj slični, ali sam svakodnevnim radom dao ogroman doprinos za opštu stvar. Sjeća li se neko kada je potpredsjednica Narodne skupštine nekad negdje gostovala, dala neki intervju, osim što je na RTRS-u i ATV-u, u znak zahvalnosti, napadala u SDS-u one koji su joj dali mandat i funkcije? Da li se neko uopšte sjeća neke njene izjave protiv Dodika i režima? Čudno je da na svom profilu ima cijeli album fotografija sa Dodikom, Lukačem i Viškovićem, a da mjesecima nije objavila neku fotografiju sa visokim funkcionerom SDS-a, u koji se lažno zaklinje!?

 

Nikada u životu nisam nigdje bježao, a posebno nisam napuštao sjednice Narodne skupštine kao bijednik, kako to lažno i maliziozno tvrdi Sonja Karadžić. Za razliku od nje koja glasno ćuti i svojim ćutanjem i fotografisanjem jača režim, uporno se borim protiv zla koje se nad nama nadvilo, i bar pokušavam da zaustavim propadanje.

Laž je da je Sonja tobože zakasnila na glasanje, jer se na Klubu prethodno zalagala da damo šansu i 100 dana Viškoviću i novoj Vladi, glasajući suzdržano, čemu sam se oštro suprotstavio. Kada je većina podržala moj prijedlog, Sonja nije željela da glasa protiv izbora nove Vlade, pa je „zakasnila“ kako se ne bi zamjerila svojim „prijateljima“.

Sramna tvrdnja kako njen glas ne bi uticao na ishod glasanja podsjetila me je na anegdotu o mravu koji je pošao u Jerusalim. Sve životinje su se smijale šta će on mali na velikom putu, a mrav im je odgovorio da možda neće stići do Jerusalima ali će umrijeti na putu u Svetu zemlju radeći ispravnu stvar. Možda moja neprekidna borba, svakodnevno pisanje, intervjui, skupštinski govori i nastupi neće srušiti Dodika i nakaradni režim, ali sam ubjeđen da radim ispravnu stvar, za razliku od nekih kalkulanata koji se vode starom latinskom poslovicom „Sa svakim lijepo, ni sa kim iskreno“. Uvrede na račun moje visine, koje je i ranije ničim izazvana iznosila iza leđa na sjednici GO SDS-a, najbolje govore o njoj, ljudskom i moralnom gorostasu.

Da nije Radovanova kćerka, za nju nikada niko ne bi ni čuo, niti bi nekada nešto postala. Neću trošiti vrijeme i energiju za rasprave sa lažnim mediokritetima, a svojim pisanjem samo sam želio pojedincima da skrenem pažnju da ako već neće da daju doprinos borbi protiv zla i nakaradnog sistema, trebali bi bar da ne smetaju i ne podmeću klipove, nervirajući građane i opozicione aktiviste svojim neprimerenim ponašanjem, podmetanjima i dvoličnošću.

 

Nebojša Vukanović