palpal

Podsjećanja na ranije „srpsko jedinstvo“ i sastanak sa patrijarhom Irinejom novembra 2015. godine

Domaća politička scena je tako dinamična, događaji se smjenjuju munjevitom brzinom kao na traci, da se nekako brzo i lako zaboravljaju i neki važni sastanci i krupni događaji. Danima je u žiži domaće javnosti dolazak patrijarha Porfirija u Doboj i sastanak sa predsjednicima parlamentatnih stranaka, te uporni pozivi vlasti na nekakvo „srpsko jedinstvo“.

Sve umnogome podsjeća na novembar 2015. godine kada je u Bijeljini održan sastanak tadašnjih lidera vlasti i opozicije sa patrijarhom Irinejom i vladikama Srpske pravoslavne crkve u Bijeljini.

Dodik je i tada bio u krizi i veoma uplašen jer je opozicija u Savjetu ministara BiH postavila svoje kadrove u resor bezbjednosti, Dragana Mektića za ministra bezbjednosti i Pericu Stanića za direktora SIPE, počela je istraga oko kupovine vile Milorada Dodika na Dedinju, pranju i prebacivanju para, koje je opstruisalo tužilaštvo i pravosuđe. Bojeći se da bi mogao biti uhapšen i pozvan na odgovornost, te da brojne afere dobiju sudski epilog, Dodik je bio zategao atmosferu do usijanja, prijetio da neće dozvoliti SIPI da djeluje na prostoru Republike Srpske jer će ih blokirati MUP Srpske, a potom je u Bijeljinu došao patrijarh Irinej, vjerovatno na nagovor Dodika da razgovara sa predstavnicima vlasti i opozicije kako bi se spustile tenzije.

Dodik je i tada uporno govorio i ponavljao priču o srpskom jedinstvu jer je navodno ugrožena Republika Srpska i srpstvo, a sastanak sa patrijarhom i vladikama u Vladičanskom dvoru u Bijeljini završen je dogovorom da vlast i opozicija treba da zakopaju ratne sjekire, otvore neku vrstu dijaloga i prestanu sa međusobnim optužbama i napadima.

Primirje je trajalo kratko, a prekršio ga je Dodik čim je vidio da je za njega prošla opasnost, čim je „ispeglao“ odnose sa Vučićem, i ponovo se svom silinom okomio na političke protivnike zloupotrebom medija i javnih resursa optužujući lažno opoziciju da su izdajnici, poturice, probosanci, bakirovci.

Pred Lokalne izbore 2016. godine ponovo je iskoristio presudu Ustavnog suda BiH, referendum i sastanak kod Vučića i Nikolića u Beogradu da namami opoziciju u zamku zvanu „srpsko jedinstvo“ a skupa cijena plaćena je na lokalnim izborima, gdje je opozicija potučena do nogu.

Ne vjeruj Dodiku, SNSD-ovcima i Danajcima ni kada ti darove nose. Dodik je i sada uplašen, vjerovatno najviše padom rejtinga, šupljom kasom, dolaskom Šmita i mogućom smjenom Gordane Tadić, slično kao 2015. godine kad je izgubio vlast u Savjetu ministara BiH, i jasno je da želi kupiti vrijeme dok se ne pregrupiše i ponovo pokuša popraviti rejting na lažnom nacionalizmu i podizanju tenzija.

Zbog toga sa režimom treba prekinuti bilo kakav odnos i saradnju, ne upadati u zamku zvanu „srpsko jedinstvo“ jer iskustvo treba da nauči opoziciju da će lažno „jedinstvo“ trajati dok makijavelista Dodik ne vidi da je prošla kriza i opasnost, i da će iskoristiti prvu priliku da ponovo zabije nož u srce političkim protivnicima.

 

Nebojša Vukanović