palpal

Podrška protestima i sređivanju pravosuđa

Kada zarobljene institucije ne funkcionišu, kada pravosudni sistem ne dijeli pravdu već štiti i amnestira kriminalce, onda narod mora da uzme stvari u svoje ruke i izvrši pritisak da se uklone nedostojni i korumpirani. Svima je postalo jasno da su kriminalne strukture, političari i centri moći, toliko duboko infiltrirani i kontrolišu pravosudni sistem, da je u postojećim okolnostima nemoguće napraviti bilo kakav iskorak, i da je neophodno iz korjena promijeniti i reformisati pravosudni sistem, uklanjajući ucijenjene, korumpirane i nedostojne sudije i tužioce.

U potpunosti podržavam mirne proteste građana ispred sjedišta tzv. „Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH“ u Sarajevu i zahtjeve za smjenu prvog čovjeka ovog pra-političkog tijela Milana Tegeltiju. I bez brojnih afera i skandala, a poslednja u nizu je potkivanje, dovoljna je činjenica da je cjelokupan režim Milorada Dodika krenuo horski da brani Tegeltiju, od RTRS-a, ATV-a do raznih kontrolisanih udruženja, analitičara i sinekura, što je jasan pokazatelj da je on samo jedna figura u rukama određenih političkih struktura i centara moći, i da je poslat iz Banjaluke u Sarajevo kako bi spriječio procesuiranje vodećih političara i tajkuna u Republici Srpskoj za brojne zloupotrebe. Nažalost Tegeltija je dobro odradio svoj zadatak, preko povezanih sudija i tužilaca zaustavio procesuiranje odgovornih u brojnim aferama i predmetima „vila“, „Alumina i Energolinija“, „Bobar i Banka Srpske“ i brojne druge..

Nažalost već imam dogogoren sastanak sa dekanom Građevinskog fakulteta u Beogradu, vezano za probleme sa branom Grančarevo, i neće obaveze u Srbiji, pa nisam u prilici da danas budem na protestima u Sarajevu, iako su me građani pozivali i najavljivali preko društvenih mreža. Ovo ne treba da budu jedini protesti na kojima će se isprazniti ogromna energija i nezadovoljstvo većine građana radom pravosuđa i stanjem u društvu, i protesti i pritisak javnosti treba da bude permanentan sve dok se iz pravosuđa ne udalje Tegeltija i njemu slični, a kakvih je mnogo, ne samo u VSTS-u već i u svim pravosudnim institucijama. Svakako da ću u narednom periodu dati svaku podršku, pa i doći na proteste i maksimalno iskoristiti svoj uticaj u javnosti, kako bi se pokrenuli pozitivni procesi i pravosuđe počistilo od korumpiranih i nedostojnih, jer je to prvi i najvažniji preduslov oporavka.

 

 

Nebojša Vukanović