palpal

Почела тотална распродаја

Додик је још коју годину о(п)стао на власти, уз прећутну сагласност и подршку одређених међународних центара моћи, којима је дао обећање да ће још јачим темпом разарати Републику Српску, распродати преостале руднике, Електропривреду и природна богатства, спроводећи погубни неолиберални модел претварања народа и држава у робље и колонију.

Управо због систематског разарања Републике Српске, привредног, демографског, моралног и економског, центри моћи Додику толеришу девијантно понашање, ендемски криминал и корупцију, непримјерене изјаве и подизање тензија у региону. Моћници га држе у шаци и са њим се поигравају као са марионетом, али му повремено дају слободу да пред камерама режимских медија одигра неку представу глумећи Србина и патриоту. Моћници и нама традицинално ненаклоњене силе не могу наћи бескрупулознију особу за прљаве послове сатирања једног цијелог народа, и зато ММФ, Свјетска банка, Вигемарк упорно дају новце, кредите и акцизе у критичним тренуцима како би Додик купио изборе и поробљени народ.

Резултати избора још нису ни проглашени, а послушни Додик је кренуо у тоталну распродају свега што је преостало. Први се на удару нашао Рудник Љубија, што је и логично јер тако хоће да једним ударцем понизи Павића у Приједору и освети се за претходни фијаско са лажним Русима, покаже силу и надмоћ, опере прљав новац и напуни буџет исцијеђен до последње капи кредита.

Љубија је прва на добошу, а после ње на ред ће доћи и сви преостали рудници, природна богатства, шуме, ријеке, све до коначне приватизације Електропривреде Републике Српске. То је коначан циљ и најважнији Додиков задатак, који ће морати да одради до краја овог мандата 2022. године, али ће покушати да га што више пролонгира јер је свјестан да ће га садашњи ментори пустити низ воду када одради све прљаве послове и када га до краја искористе.

Цијела Република Српска је на добошу, и нема сумње да ће се наредних година убрзати распродаја, све док се формално не претворимо у колонију и прћију домаћих тајкуна, страних мешетара и мултинационалних компанија које ће да покупе кајмак. Најбољи све масовније одлазе, рапидно се исељава и празни простор, а временом ће остати само поданици и робље које ће моћници да кулуче до крајњих граница. Тражили сте, гледајте.

 

Небојша Вукановић