palpal

Pljenidba umjesto čestitke za Dan Republike

Uoči dana Republike major Brano Pejanović, demobilisani borac Vojske Republike Srpske i oficir Nevesinjske brigade, dobio je čestitku od države za koju se borio kao dobrovoljac pune 4 godine, od kraja 1991. godine i početka rata na dubrovačkom ratištu, do Dejtona i novembra 1995. godine. Nezaposleni major dobio je Rješenje o pljenidbi stvari i blokadi računa jer nije na vrijeme platio 550 maraka kazne koju je dobio na Dan Boračke organizacije Republike Srpske –  Mitrovdan 2019. godine, jer se javno usprotivio i negodovao što je Ilija Tamindžija dobio Plaketu opštine Nevesinje. Pejanović kaže da nikada nije dobio Rješenje o prekršaju, kaznu i sudsku odluku, i da je Rješenje o pljenidbi sredstva i imovine čestitka za praznike od države za koju se borio.

Majora Pejanovića privela je Policija jer je izjavio da je sramota da Ilija Tamindžija sjedi u prvom redu tokom Mitrovdanske akademije i dobija nagradu opštine Nevesinje jer je cijeli rat proveo u Podgorici, dok su njegovi školski drugovi, komšije i Nevesinjci ginuli braneći grad i Republiku Srpsku.

Umjesto poštovanja i života dostojnog čovjeka, borci su poniženi i de-fakto građani drugog reda, a major Pejanović je jedan u nizu primjera nepoštovanja i maćehinskog odnosa, jer je umjesto posla, plate i pristojnog života dobio Rješenje o pljenidbi imovine.

Odnos prema demobilisanim borcima, penzionerima, nezaposlenim i obespravljenim slika je stanja u nekoj državi i društvu, i nikakve predstave, lažni patriotizam i populizam, parade, zastave i kolone automobila  ne mogu prikriti maćehinski odnos vlasti Republike Srpske prema onima koji su je stvarali. Major Pejanović jedan je u nizu primjera, i sve dok se ne promijeni odnos u društvu lažni patriotizam i populizam će biti samo smokvin list koji pokriva našu sramotu i nepravdu.

 

Nebojša Vukanović