palpal

Писма из разореног ХЕТ-а – инжењери одлазе док се директори сукобљавају

Инсајдер ми јавња да у ХЕТ-у кључа као котлу. Све више се продубљује и захуктава сукоб између генералног директора Гордана Мишељића и извршног директора Илије Таминџије и питање је дана када ће да прерасте у отворени сукоб широких размјера. Разлог је што Таминџија хоће да смијени шефа Мале бране Миливојевића и доведе свог послушника.  Мишељић не пристаје на смјену, јер је Миливојевић искусни инжињер који је прошао све нивое руковођења док није дошао на то мјесто. Лука је стао на страну шуре Илија и то јасно ставио до знања Гордану, који је усамљен и у тешкој ситуацији.

Због унутарпартијских и унутар-коалиционих сукоба скоро па је парализована Управа некада моћног предузећа. На једној страни је жесток сукоб Мишељића и Таминџије, а на другој страни сукоб двојице извршних директора из Билеће, Љуба Вуковића, кадра СНСД-а и Слободана Чомића, званог Чома Диплома прекаљеног кадра Ђокићевих социјалиста.

Љубо је нервозан јер му је Чома Диплома „отео“ пола ресора, а нетрпељивост између њих траје од како је Чома Диплома именован за извршног директора. Чома је тихо рушио браћу Вуковић у Билећи по налогу Луке Петровића, има његову заштиту и Љубо је немоћан да се са њим обрачуна.

 

Жестоки сукоби иза кулиса  дешавају у вријеме када се ХЕТ налази у најтежој финансијској ситуацији од оснивања. Дугови према добављачима су нарасли на преко  6 милиона марака и мјесецима се ништа не плаћа. Сваки дан у ХЕТ дође по једна опомена пред Тужбу од незадовољних добављача. Упркос отпору Мишељића кадровик Партије Илија Таминџија из помоћ шуре Луке жели да спроводи чистке, кадрира и смјењује људе који му не одговарају. Под лажном оптужбом да су радили за опозицију, смијењени су најбољи кадрови ХЕТ на брани Гранчарево – инжењери Томашевић и Милош Вукаловић. То је изазвало велико огорчење међу радницима.

Илијин послушник и потрчко Никола Тубић ведри и облачи на великој брани Гранчарево, са још неколико улизица и потрчака Партије. Довољно је да Тубић дојави Илији и неког лажно оптужи да не ради за Партију, одмах се пише катич-ферман и лети глава са функције. Ових дана као гром из ведра неба одјекнула је међу радницима вијест да су Томашевић и Вукаловић поднијели Захтјев за раскид уговора у ХЕТ-у, а прича се да намеравају отићи да раде у Њемачку. Најбољи инжењери ХЕТ-а одлазе, а у исто вријеме на кључна и шефовска мјеста постављају се људи са сумљивим дипломама, без икаквог знања и квалификација. Важна је само послушност и оданост моћницима и Партији, а дошли су потоњи дани када је Чома Диплома шеф финансија а Ацо Бодирога врши надзор са купљеном дипломом грађевинског факултета.

Ускоро пишем наставак са новим детаљима сукоба и покушају помирења Срђана Шуда Симовића и Луке Петровића!

 

Небојша Вукановић