palpal

Pisma iz razorenog HET-a – inženjeri odlaze dok se direktori sukobljavaju

Insajder mi javnja da u HET-u ključa kao kotlu. Sve više se produbljuje i zahuktava sukob između generalnog direktora Gordana Mišeljića i izvršnog direktora Ilije Tamindžije i pitanje je dana kada će da preraste u otvoreni sukob širokih razmjera. Razlog je što Tamindžija hoće da smijeni šefa Male brane Milivojevića i dovede svog poslušnika.  Mišeljić ne pristaje na smjenu, jer je Milivojević iskusni inžinjer koji je prošao sve nivoe rukovođenja dok nije došao na to mjesto. Luka je stao na stranu šure Ilija i to jasno stavio do znanja Gordanu, koji je usamljen i u teškoj situaciji.

Zbog unutarpartijskih i unutar-koalicionih sukoba skoro pa je paralizovana Uprava nekada moćnog preduzeća. Na jednoj strani je žestok sukob Mišeljića i Tamindžije, a na drugoj strani sukob dvojice izvršnih direktora iz Bileće, Ljuba Vukovića, kadra SNSD-a i Slobodana Čomića, zvanog Čoma Diploma prekaljenog kadra Đokićevih socijalista.

Ljubo je nervozan jer mu je Čoma Diploma „oteo“ pola resora, a netrpeljivost između njih traje od kako je Čoma Diploma imenovan za izvršnog direktora. Čoma je tiho rušio braću Vuković u Bileći po nalogu Luke Petrovića, ima njegovu zaštitu i Ljubo je nemoćan da se sa njim obračuna.

 

Žestoki sukobi iza kulisa  dešavaju u vrijeme kada se HET nalazi u najtežoj finansijskoj situaciji od osnivanja. Dugovi prema dobavljačima su narasli na preko  6 miliona maraka i mjesecima se ništa ne plaća. Svaki dan u HET dođe po jedna opomena pred Tužbu od nezadovoljnih dobavljača. Uprkos otporu Mišeljića kadrovik Partije Ilija Tamindžija iz pomoć šure Luke želi da sprovodi čistke, kadrira i smjenjuje ljude koji mu ne odgovaraju. Pod lažnom optužbom da su radili za opoziciju, smijenjeni su najbolji kadrovi HET na brani Grančarevo – inženjeri Tomašević i Miloš Vukalović. To je izazvalo veliko ogorčenje među radnicima.

Ilijin poslušnik i potrčko Nikola Tubić vedri i oblači na velikoj brani Grančarevo, sa još nekoliko ulizica i potrčaka Partije. Dovoljno je da Tubić dojavi Iliji i nekog lažno optuži da ne radi za Partiju, odmah se piše katič-ferman i leti glava sa funkcije. Ovih dana kao grom iz vedra neba odjeknula je među radnicima vijest da su Tomašević i Vukalović podnijeli Zahtjev za raskid ugovora u HET-u, a priča se da nameravaju otići da rade u Njemačku. Najbolji inženjeri HET-a odlaze, a u isto vrijeme na ključna i šefovska mjesta postavljaju se ljudi sa sumljivim diplomama, bez ikakvog znanja i kvalifikacija. Važna je samo poslušnost i odanost moćnicima i Partiji, a došli su potonji dani kada je Čoma Diploma šef finansija a Aco Bodiroga vrši nadzor sa kupljenom diplomom građevinskog fakulteta.

Uskoro pišem nastavak sa novim detaljima sukoba i pokušaju pomirenja Srđana Šuda Simovića i Luke Petrovića!

 

Nebojša Vukanović