palpal

Pirova pobjeda Samuila Đokića

Pisma i telegrami podrške koje je dobio, kao Samuile i Trifko u seriji Volim ja nerandže no trpim, spasila je funkciju predsjednika pokojnih Socijalista Petru dr Đokiću, koji je pokazao da ima više političkih života nego mačka.

Glavni odbor SPRS Đokić je napravio po svojoj mjeri, postavljajući odane i poslušne jer Partijom vlada skoro dvije decenije uklanjajući svakog ko bi intelektom, ugledom i sposobnostima mogao da ga ugrozi, tako da je bilo za očekivati da će „pročistiti“ pučiste predvođene Maksimom Skokom. Puno je bilo prestrojavanja u Partiji poslednjih dana, Skoku i Selaku su mnogi zabili nož u leđa, ne samo protić i Marjanac koji ima slavu bešiku, pa je često izlazio do kupatila kad su bili prelomni momentu, čekajući ishod rata dvaju crvenih ruža.

Skoko i Selak su nasankani od strane Milorada Dodika, koji je dao mig da je pravi trenutak da krene u akciju, a na kraju su samo izigrani, osramoćeni i vjerovatno će poslednji krug trčati kod Čubrilovića u DRPOS-u. Londonski đak im je ponudio da se javno ponize, kleknu na koljena i javno pred novinarima pročitaju „izvinjenje“ koje je napisao Đokić, Selak je čak nagovarao Skoka da prihvati i pročita papir, ali je on to ipak odbio, svjestan da je ionako previše ponižen i osramoćen. Đokić je sigurno razmišljao o svojim propustima jer je umjesto Zvrka iz Nevesinja, Momčila Vukotića, na kompenzacionu listu stavio nevjermog Maksima, uz riječi da je on ipak inžinjer, a ovaj mu je uzvratio zabijajući nož u leđa.

Ipak gorak je ukus Pirove pobjede Londonskog đaka. Partija je umrla, samostalno više nikad neće osvojiti poslanički mandat i preći cenzus, a Damoklov mač i dalje mu visi nad glavom. Dodik je dao zadatak grupi od pet pobunjenih poslanika Socijalista  da insistiraju na smjeni ministra Petra Đokića, i već naredne sedmice mogao bi biti uklonjen iz Vlade. Marioneta u ulozi lažnog premijera Radovan Višković sa nestrpljenjem čeka da Dodik da znak za uklanjanje Đokića iz Vlade, ali pitanje je da li će za to imati hrabrosti.

Poznato je koliko se Dodik plaši Beograda i Vučića, i ukoliko Dačić stavi „veto“ i pozove Dodika, Samuilo Đokić će još neko vrijeme ostati ministar. Ipak toliko je kompromitovan, ponižen i bez bilo kakvog autoriteta u javnosti da o(p)stanak Londonskog đaka u Vladi znači samo još jedno veliko poniženje svih institucija Republike Srpske.

 

Nebojša Vukanović