palpal

Perić jedini dostavio ponudu za terminal

Kako sam najavio i predvidio, firma „MD Perić compani D.O.O“ iz Bijeljine, u vlasništvu Mitra Perića, jedina je dostavila ponudu Upravi za indirektno oporezivanje BiH za iznajmljivanje carinskog terminala u Bijeljini. Posle više odlaganja, nešto prije 16 časova, iz Odjeljenja za informisanje Uprave za indirektno oporezivanje BiH su šturo odgovorili da je njihova Komisija dobila samo jednu prijavu, ali da nije donesena odluka da li će ona biti prihvaćena i da li je ponuđač dostavio svu neophodnu dokumentaciju. Portparol UIO BiH je na godišnjem odmoru, a njegovi zamjenici nisu željeli da odgovore koja je firma jedina dostavila ponudu, ali nezvanično radi se o kompaniji iz Bijeljine u vlasništvu Mitra Perića.

Očito da je pritisak javnosti, pisanje medija tee protest prevoznika i špeditera uticao na direktora Džakulu i čelne ljude UIO BiH, pa se sada kolebaju da li da skinu smokvin listić i prihvatanjem ponude za izmještanja državnog terminala na lokaciju privatne firme potvrde namještanje štetne ponude, grubo kršenje zakona i zloupoterbu položaja. Džakula je svjestan da eventualnim prihvatanjem ponude čini teško krivično djelo i zloupotrebu službenog položaja svjesno nanoseći milionsku štetu UIO, zbog čega bi sutra mogao odgovarati, jer je spremna krivična prijava za ovu, ali i još neke zloupotrebe i sklapanje štetnih ugovora.

Mitar Perić je pravosnažno osuđen pred Sudom BiH zbog utaje poreza, a protiv njega se vodi još nekoliko postupaka zbog privrednog kriminala, između ostalog prevare Pavlović banke, pa se postavlja pitanje zbog čega Džakula i UIO BiH sarađuju i namještaju poslove nekom ko je osuđen za privredni kriminal i utaju poreza!?

Ako me laže koza laže rog! Otvaranje ponuda i jedina ponuda koju je dostavio Mitar Perić pokazali su posle samo par dana da sam bio u pravu i govorio istinu ukazujući na štetan posao jer je sada svima postalo očigledno da se  radi o korupcionaškom poslu i aferi zbog koje će UIO godišnje izgubiti oko 3 miliona maraka. Ćutanje Džakule i UIO BiH na seriju dokumenata i činjenica koje sam objavio govori više od hiljadu riječi, jer su demaskirani i pogođeni u srž, a ostaje da se vidi da li će Džakula odbiti ponudu i na vrijeme se povući iz prljavog posla, ili će reagovati nakon krivične prijave i serije protesta koje će organizovati špediteri i prevoznici ako se odmah ne odustane od izmještanja terminala, i ne poprave uslovi za rad na postojećem terminalu Rača!?

 

Nebojša Vukanović