palpal

Patriotske suze zbog smjene Hrvatice Goce i imenovanja Srbina Kajganića!?

Na današnjoj Posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske jasno se vidjelo rasulo i nemoć vladajuće oligarhije, jer su dvije blijede diskusije, u kojima nisu potrošili ni skromnih 10 minuta vremena, Vlado Đajić koji sa mukom čita tekst sa lista napisanog papira i mlade junoše Antonić i Šulić, koji su izbili danas u prvi plan jer su ih stari vukovi pustili na klizav teren, slika su i pokazatelj slabosti, nedostatka bilo kakve energije, ideja…

I njima je postalo jasno koliko je sati, i vjerujem da većina razmišlja šta sutra kad se njihov nakaradni sistem uruši kao kula od karata i kako da spasu sopstvenu kožu, svjesni posljedica svoje pogrešne politike koja se raspada.

Nesretni Višković svojim tragikomičnim nastupima najbolje potvrđuje poslovicu da nije majka klela sina što se kockao već zato što se vadio, a svaki njegov govor u skupštini donese pregršt novih dokaza javnosti o zloupotrebama i načinu funkcionisanja nakaradnog sistema, te obori i ono malo rejtinga što im je preostalo.

Na kraju se pojavio i Poglavnik kako bi nekako pokušao popraviti utisak poslije debakla u Narodnoj skupštini Republike Srpske te lio krokodilske suze za Gordanom Tadić i tako još jednom pokazao kako je glavni zaštitnik Hrvatske i hrvatskih interesa. Njemu smeta što je glasovima Bošnjaka u VSTS smijenjena Hrvatica Goca, bivša korumpirana glavna tužiteljka Tužilaštva BiH umiješana u brojne afere, a na njeno mjesto imenovan Srbin Milanko Kajganić!?

Čudna borba Poglavnika za napaćeno srpstvo, ali je nevjerovatno da bar ne može prikriti očaj zbog odlaska svoje omiljene tužiteljke, za kojom kuka kao onomad kad je uklonjen savjetnik Milan Mito Tegeltija sa čela VSTS-a.

„Bakire, primi me“, danima je vapio da mu stari partner pruži po običaju ruku i slamku spasa, ali se polako svi distanciraju od onog koji tone, da ih ne povuče sa sobom skupa na dno, pa čak i pobratim Bakir, sa kojim je nedavno pio rakiju u Predsjedništvu BiH.

Danas, kao uvrijeđena ostavljena mlada, javno se ljuti što je Šefik Džaferović popio kafu i održao sastanak sa gradonačelnikom Bijeljine Ljubišom Petrovićem, i to pokušava predstaviti kao izdaju srpstva, misleći da je narod stoka koja će sve da proguta, i da smo svi zaboravili koga je prije 5 dana zvao da se ponovo dogovaraju kombinacije, sa kim je formirao vlast i Savjet ministara u Sarajevu, dajući darežljivo sva ključna ministarstva SDA i Bakiru jer su glasovima SDA u Narodnoj skupštini Srpske Špirić i Nović išli u Dom naroda Parlamenta BiH.

Srljanje i tumaranje se nastavlja, ponaša se kao guska u magli i samo ga treba pustiti da tone u živo blato koje je stvorio, a kako rastu nervoza i panika, to su javni ispadi veći i češći. Ostaje nam da čekamo i vidimo šta je tema sutrašnje isprazne konferencije za novinare, koje se ponavljaju svaki dan, kao neka dosadna dugometražna španska serija. Novinari imaju muku da izvuku neku suvislu poruku i rečenicu nakon pola sata bujice nepovezanih misli i rečenica, koje ne služe ničemu drugo nego da pokažu da smo na pravom tragu, da je odlazak kontrolisane Tadićke i poluga moći zarobljene države uzrok nervoze, nove krize, avantura, opasnih i suludih prijedloga.

Pred zoru i svitanje je najhladnije, samo treba biti strpljiv i istrajan.

Tik-tak, tik-tak…

 

Nebojša Vukanović