palpal

Partijskom knjižiom SNSD-a do posla u RiTE Gacko

Gackobih.jpg

Partijskom knjižicom SNSD-a do posla u RiTE Gacko

    Kao priprema za predstojeće lokalne izbore najveći proizvođač struje u Republici Srpskoj, Rudnik i termoelektrana Gacko zaposlio je stotinjak novih radnika, uglavnom istaknutih aktivista i članova SNSD-a. Novo partijsko i rodbinsko zapošljavanje podobnih izazvalo je burne reakcije i nezadovoljstvo kod građana Gacka koji smatraju da su diskriminisani, i da su partijski poslušnici zaposleni na nezakonit način.

   Elektroprivreda Republike Srpske nedavno je svečano i galantno kako to i dolikuje važnim institucijama obilježila mali ljubilej, 20 godina postojanja, ali u raskošnoj predstavi za naivne niko nije govorio o činjenici da u proteklih 20 godina nije sagrađen nijedan novi proizvodni pogon i kapitalni objekat. Umjesto u razvoj, gradnju termoelektrana i hidrocentrala i iskorištavanja ogromnog potencijala i prirodnih resursa, Elektroprivreda i njena zavisna preduzeća ogromna sredstva troše za kupovinu i gradnju luksuznih zgrada i zapošljavanje rodbine i partijskih poslušnika. Umjesto kolektivnim sve je podređeno partijskim interesima, o čemu svjedoči i primjer iz Gacka.

   Jedan od najvažnijih zadataka SNSD-a u Hercegovini na predstojećim izborima je da se nakon 20 godina svrgne sa vlasti SDS u Gacku, a u tom cilju u RiTE Gacko zaposleno je stotinjak aktivista vladajuće stranke. Već dvije godine OO SNSD-a vrši pritisak na rukovodstvo Termoelektrane tražeći da se zaposle istaknuti aktivisti koji na terenu vrbuju glasače. Nezadovoljni što direktor Dragoljub Mučibabić nije udovoljio njihovim zahtjevima OO SNSD-a gacko je u više navrata izdavao saopštenja u kome je osudio politiku zapošljavanja rukovodstva RiTE Gacko. Ovo preduzeće sa više od 1 500 radnika ima daleko veći broj radnika od onih koji su predviđeni sistematizacijom radnih mjesta, i godinama se govori o potrebi smanjenja broja radnih mjesta. Nakon dužeg odupiranja krajem prošle godine direktor Mučibabić ipak je popustio pod pritiscima politike, i raspisao konkurs za prijem 100 novih radnika.

    Na konkurs se prijavilo više od 1 500 kandidata, i zbog obimne dokumentacije i činjenice da niko nije želio da bude član Kadrovske komisije konkurs poništen. Partijski aktivisti se moraju zaposliti, pa je prije mjesec dana na mala vrata počelo čudno zapošljavanje novih radnika. Pored bliske rodbine lokalnih političara i moćnika uglavnom su zaposleni članovi SNSD-a koji su imali aktivnu ulogu na prethodnim opštim izborima, a građani Gacka su ogorčeni zbog diskriminacije i kršenja zakona.

   "Ja sam na evidenciji Zavoda za zapošljavanje već 27 godina, i nikako ne mogu da dobijem neki posao jer nisam član nijedne stranke. Umjesto da posao daju porodicama koje su najugroženije, zaposleni su oni koji ne znaju šta da rade sa novcem poput Mileve Bošković, supruge narodnog poslanika Saše Boškovića koja već radi u Katastru, kćerka predsjednika OO SNSD Ranka Višnjevca, te drugi aktivisti vladajuće stranke koji su Saši Boškoviću radili kampanju na prethodnim izborima. Bošković je zaposlio i ostalu rodbinu, i na ovaj način želi da se oduži dijelu svojih aktivista. On je pred izbore obećao 1 000 radnih mjesta, i ne bi mu cijela termoelektrana bila dovoljna da zadovolji potrebe, a na ovaj način želi da motivišu i angažuju mlade ljude da vrše kampanju SNSD-u pred lokalne izbore u oktobru. Prema našim saznanjima svoj kontigent radnika imali su i drugi narodni poslanici SNSD-a, direktor Mučibabić i članovi Kadrovske komisije, kao i vladika Grigorije koji je poslao kovertu sa imenima svojih prijatelja koje treba zaposliti. Namjestili su fiktivno testiranje tako što su kandidatima koji su trebali biti primljeni dali već urađene testove, i oni su dobili maksimalan broj bodova. Sve je urađeno mimo zakona, i već postoji grupa nezadovoljnih ljudi koja je oštećena, i mi trenutno prikupljamo dokaze i pravdu ćemo potražiti na sudu jer ne želimo da tolerišemo bahato ponašanje, bezakonje i postanemo taoci pogrešne politike vladajuće strenke" kaže za magazin Buka Sanja Drašković iz Gacka.   

   Poslanik Saša Bošković nije želio da odgovari na brojne optužbe svojih sugrađana, i kaže šta je i kome obećao, i po kom su osnovu zaposleni aktivisti SNSD-a. Direktor Dragoljub Mučibabić dugo vremena je odbijao da se povinuje interesima vladajuće, a sada odbacuje optužbe nezadovoljnih tvrdeći da nije imao uticaja na rad komisije i da ne zna po kom su osnovu radnici zaposleni. "Ja sam direktor preduzeća i glavni mi je zadatak da rukovodim sistemom, a ne da određujem ko će i na koji način biti primljen u radni odnos. Prijem radniak urađen je po predviđenoj proceduri i po zakonu, a odabir je vršila Kadrovska komisija preduzeća a ne menadžment i direktor. Ja ne znam ko je i na koji način zaposlen, ali je ovo primjer društveno odgovornog ponašanja jer smo uspjeli da stabiluzujemo preduzeće i omogućimo prijem novih radnika. Novi radnici će poboljšati starosnu strukturu zaposlenih jer se uglavnom radi o mladim ljudima, a važno je istaći da prijem novih radnika neće mnogo opteretiti preduzeće, i neće dovesti u pitanje normalno funkcionisanje sistema" Nepotizam, zloupotreba položaja i partijska kadrovska politika nažalost poslednjih godina postala su svakodnevnica kod nas, a uništena privreda, zatvoren preduzeća i rekordan broj nezaposlenih najbolji su pokazatelj pogrešne i pogubne politike.

  Nažalost RiTE Gacko nije jedini primjer, a slične stvari dešavaju se i u ostalim javnim preduzećima i ustanovama. Porazna je činjenica da se i unutar same vladajuće stranke vrši negativna selekcija, pa umjesto obrazovanih i dugogodišnjih aktivista posao u javnim firmama dobijaju ovisnici i počinioci teških krivičnh djela nakon izlaska iz zatvora. Iz dana u dan tonemo u sve dublju agoniju, a treba se samo postaviti pitanje dokle ćemo trpiti diktaturu i bahatost arogantnih moćnika, i da li je došlo krajnje vrijeme da se građani samoorganizuju i pokažu minimum dostojansta i hrabrosti, i odupru se nasilju koje godinama trpimo od naših političara.