palpal

Partijsko prezapošljavanje u Gacku

da li ce prijemom novih radnika biti ugrozena poslovanje.jpg.jpg

 Politika Partijsko prezapošljavanje u Gacku

   Autor: Nebojša Vukanović Objavljeno: 12.12.2011 u 07:35

   Iako imaju značajan višak zaposlenih, Rudnik i termoelektrana Gacko raspisali su konkurs za prijem novih 97 radnika. Vladajuća stranka već duže vrijeme vrši pritisak na rukovodstvo termoelektrane, kako bi se prijemom novih radnika ispunila predizborna obećanja. Postavlja se pitanje da li će stranački apetiti dovesti u pitanje rad i opstanak najvećeg proizvođača struje u Republici Srpskoj. Rudnik i termoelektrana Gacko trenutno ima više do 1 500 zaposlenih radnika, a prema sistematizaciji radnih mjesta, koju je radio aktuelni, ali i prethodni menadžment preduzeća, zbog viška zaposlenih planirana su otpuštanja i smanjenje broja radnika. U poslednje četiri godine, direktor Dragoljub Mučibabić stimulativnim otpremninama, prestankom zapošljavanja novih i redovnim odlaskom starijih radnika u penziju smanjio je broj zaposlenih za oko 60, ali sa ovakvim programom oporavka preduzeća ne slažu se vladajuće stranke. Interesi privrede ne poklapaju se sa interesima stranaka na vlasti, pa SNSD već duže vrijeme vrši pritisak na rukovodstvo termoelektrane da zaposli zaslužne i istaknute stranačke aktiviste. Još u martu ove godine, Opštinski odbor SNSD-a u Gacku oglasio se saopštenjem u kome je osudio politiku zapošljavanja i ogradio se od stavova direktora Dragoljuba Mučibabića, koji nije želio da udovolji stranačkim potrebama. Vladajuća stranka smatra da se u naredne četiri godine može zaposliti minimalno 200 novih radnika. „Opštinski odbor SNSD-a u Gacku ograđuje se od stavova i politike zapošljavanje koju zastupa direktor Termoelektrane Dragoljub Mučibabić.

    Osnovni problem u našoj opštini svakako je zapošljavanje mladih ljudi, a kako nikakvi projekti u Gacku nisu na vidiku, jedina mogućnost zapošljavanja je u Rudnik i termoelektranu Gacko. Prema analizi resursa, glavni problem Termoelektrane je višak zaposlenih u administraciji i nedostatak radne snage, te nepovoljna starosna struktura zaposlenih. Mi se zalažemo za prijem novih 200 radnika u naredne četiri godine, kako bismo spremno dočekali smjenu generacija u najvećem gatačkom kolektivu, i smanjili broj ljudi na evidenciji Zavoda za zapošljavanje.“ Poslednjih godina uobičajena je praksa da velika javna preduzeća, umjesto da budu motor razvoja Republike Srpske, služe kao mjesto raskusurivanja partijskih potreba. Iz njih se putem fiktivnih poslova i namještenih tendera „dvorskim“ firmama, čiji su vlasnici bliski političarima na vlasti, isisavaju milioni maraka za finansiranje predizborne kampanje i druge stranačke aktivnosti. Pored toga, u javna preduzeća zapošljavaju se istaknuti i zaslužni partijski aktivisti sa terena, nerijetko i bezbjednosno-interesantna lica sa podebelim dosijeom. Tako su i narodni poslanici vladajuće stranke iz Izborne jedinice šest odlučili da prijemom novih radnika u Termoelektranu Gacko, Elektroprivredu Republike Srpske i Hidroelektrane na Trebišnjici ispune predizborna obećanja i smanje nezadovoljstvo u svojoj stranci.

    Zbog velikih troškova i viška zaposlenih, menadžment Termoelektrane Gacko dugo se odupirao pritiscima, ali je ipak u oktobru raspisan konkurs za prijem novih 97 radnika. Između ostalog, traže se i rukovodioci sa višom školom, bez radnog iskustva, pa je u vrijeme najezde sumnjivih diploma privatnih fakulteta jasno da se unaprijed zna ko će biti zaposlen. Na ulasku u preduzeće, odmah po raspisivanju oglasa u dnevnim novinama, radnici su zalijepili papir na kome su pored radnog mjesta stajala imena budućih radnika. „Da smo se rukovodili samo interesima kompanije ili da firmom rukovodi ČEZ, sigurno je da ne bi u ovom trenutku primali nove radnike, ali mi želimo da budemo društveno odgovorni i da pomognemo smanjenju broja nezaposlenih. Na ovaj način popravićemo i starosnu i kadrovsku strukturu i prijem novih radnika neće ugroziti poslovanje, niti će prouzrokovati cijenu električne energije. Na konkurs se prijavilo više od 1 500 kandidata, i mi smo osnovali Komisju koja treba da pregleda sve zahtjeve i izvrši selekciju. Teško će biti raditi ovaj posao jer će biti 1 400 nezadovoljnih, ali smo donijeli odluku da u Komisiji bude i predstavnik Boračke organizacije Gacka koji će zastupati interese ove populacije. Svi kandidati će proći stroge zdravstvene preglede, a sigurno je da niko ko se bavio kriminalom ili je ranije osuđivan neće biti primljen. Dok se ne završi posao ja ne mogu govoriti o političkim pritiscima na Upravu koja treba da donese konačnu odluku, niti mogu sada reći ko će imati glavnu riječ pri zapošljavanju.

    Nadam se da će se sve završiti bez incidenata, jer već postoje prijetnje, ali mi ni po koju cijenu nećemo dozvoliti narušavanje stabilnosti preduzeća koja je skupo plaćena prethodnih godina“, kazao je za Buku generalni direktor Dragoljub Mučibabić, izbjegavši razgovor o političkim pritiscima. Sindikalna organizacija Rudnika i termoelektrane Gacko uputila je Dopis generalnom direktoru Elektroprivrede Republike Srpske u kome se protivi političkim pritiscima i poslednjim odlukama o povećanju broja radnika, jer strahuje da bi to moglo dovesti u pitanje poslovanje preduzeća koje ima 1 500 zaposlenih. Direktorica Branislava Milekić nije imala vremena da nam odgovori na pitanje da li se poslednjim konkursom krši ranija Uredba o zabrani prijema novih radnika u matično i zavisna preduzeća Elektroprivrede Republike Srpske. Povećanje stope doprinosa povećalo je troškove termoelektrane za 3 200 000 maraka, a novih 97 radnika opteretiće firmu za više od 2 000 000 maraka. Termoelektrana je godinama poslovala sa velikim gubitcima, i veliko je pitanje da li će ovakva odluka destabilizovati sistem. Javna je tajna da će najveći broj radnika zaposliti narodni poslnik SNSD-a iz Gacka Saša Bošković, a nešto manji kontigent dobiće preostala dva poslanika vladajuće stranke iz istočne Hercegovine Radovan Vuković i Ilija Tamindžija, izvršni direktor za proizvodnju EPRS. Kao najuticajnija i najmoćnija osoba u Hercegovini i blizak prijatelj i saradnik predsjednika Milorada Dodika, preporuku za dvadesetak kandidata trebao bi da napiše i duhovni pastir Hercegovine vladika Grigorije. Zanimljivo je da nijedna opoziciona stranka do sada nije reagovala i osudila raspisivanje konkursa, vjerovatno iz straha da će se zamjeriti glasačima i dobiti etiketu protivnika zapošljavanja mladih. Gdje nas ovakva kadrovska politika vodi, najbolje se može vidjeti na primjeru Željeznica Srpske.

    Ovo javno preduzeće dalo je više poslanika Narodne skupštine Republike Srpske u poslednjih nekoliko saziva i danas se sa ogromnim dugovanjima nalazi pred stečajem. Kako su koji izbori dolazili, tako se broj zaposlenih uvećavao za nekoliko stotina, a nakon poslednjih održanih u oktobru prošle godine, prenapregnuti balon je pukao. Kreditima, pozajmicama sa budžeta, ali i pritiscima, otpuštanjem neposlušnih i ucjenama čelnika Vlade i države, prekinut je talas štrajkova željezničara, ali je svima jasno da to nije trajno rješenje za ovo strateško preduzeće. Ako se ovako nastavi, a po svemu sudeći naši političari ne znaju bolje i drugačije da vode državu, Željeznice će teško preživjeti još jedne izbore. Bojim se da im se u stečaju ne pridruži Rudnik i termoelektrana Gacko, Šume Srpske i druga javna preduzeća u kojima se gomilaju nesposobni i neobrazovani stranački aktivisti. Resursi koje imamo polako će se uništiti, radnici će na ulicu, a najveći krivci, nakon odsluženog mandata narodu koji ga je izabrao, zasluženo će se odmarati u Beogradu, Kipru, Beču i drugim metropolama, gdje su nekako skrpili i kupili alternativni smještaj.

    P.S. Nadamo se da će među stotinjak novih radnika biti bar desetak iskusnih pravnika i advokata, kako bi Elektroprivreda sastavila jači advokatski tim od haških optuženika za arbitražu sa ČEZ-om u Beču. Nakon fijaska „posla decenije“, kako je aktuelna vlast nazivala Ugovor koji je potpisala sa Češkom elektroprivredom o izgradnji drugog bloka termoelektrane u Gacku, Česi traže naknadu štete u visini od 60 000 000 evra. Osim bivšeg ministra energetike Rajka Ubiparipa, koji se naprasno razbolio i povukao sa ministarske fotelje, do sada niko nije odgovarao za skandalozne i štetne ugovore koji su potpisni i koji sada prijete da ugroze čitav elektro-energetski sistem Republike Srpske.