palpal

Паника и нови детаљи тајне акције „Врбас“ Министарства финансија Српске

Након што сам јуче објавио детаље закулисних радњи везаних за ново задужење Владе Републике Српске на Лондонској берзи под чудним околностима, у Министарству финансија Републике Српске и Влади било је ванредно стање и паника, а на све начине покушавали су открити ко је „кртица“ и како су повјерљиве информације и детаљи дошли у јавност. Посебно је била нервозна министарка Зора Видовић, гробар јавних финансија, јер се открило да треба да добије добру апанажу као награду што нас претвара у колонију и задаје коначан ударац домаћим финансијама.

 

 

Процес тражења кредита и задужење Српске по неповољним условима продајом обвезница на Лондонској берзи одвија се мјесецима под велом тајне, а цијела операција носи кодно име „Врбас“. Преговори са странцима воде се на 15-ом спрату Административног центра, трају дуже од мјесец дана, понекад и дуго послије радног времена, а поред Зоре Видовић у свему учествују и њени најближи сарадници – помоћник министра за управљање дугом Бојана Васиљевић Пољашевић, шеф Кабинета Слађана Рајковић, помоћник министра за буџет Светлана Радовановић и други.

 

 

Уз сагласност Сосијете женерал банке, која има ексклузивитет, воде се разговори и са представницима Уникредит и Интеза банке, а новац се грозничаво тражи на свим странама како би се угасили пожари и покрпиле буџетске рупе. Преко адвоката и посредника „преговара“ се и са америчким инвеститорима, и то „White and case“, „BNY MELLON“, „Allen and overy“ и другим глобалистичким компанијама које неолибералном догмом поробљавају корумпиране и сиромашне земље трећег свијета.

У посао тражења кредитора, према информацијама мог инсајдера из Министарства финансија Републике Српске, укључена је и домаћа адвокатска кућа „Димитријевић и партнери“, али најповјерљивији послови повјерени су Милошу Стевановићу и Дејану Мађиду Пајићу.

Све послове из сјене, по мојим сазнањима, контролише и координира Игор Додик, син члана Предсједништва БиХ и предсједника СНСД-а Милорада Додика, што је један у низу показатеља колико се далеко отишло у приватизацији и заробљавању државе, у којој све кључне послове контролише неколико моћника и породица.

Ипак „инвеститори“ и кредитори морају знати да ће нове власти преиспитати све Уговоре и похапсити све оне корумпиране који склопе штетне Уговоре по Републику Српску, почевши од Зоре Видовић и Радована Вишковића, и да ће по одредбама међународног права сви штетни уговори, који су плод корупције, злоупотреба и криминала, бити проглашени ништавним. Ако се ишта будем питао послије Општих избора 2022. године и донијем легитимитет од грађана, а надам се да хоћу, овај епилог је неминован и око тога неће бити компромиса и разговора. Сви, али дословно сви, од премијера и министара до помоћника и чиновника, који учествују у склапању штетних и погубних послова, биће процесуирани, а само по неко на нижим функцијама моћи ће да добије статус свједока сарадника да проговори и посвједочи о свим детаљима криминала.

 

Већ три дана у Министарству финансија и Влади Републике Српске влада мук и ОМЕРТА, мафијашки завјет ћутања, а Зора Видовић и тзв. „премијер“ Радован Нејаки Вишковић нису изашли пред новинаре и одговорили на питање које је топ тема у јавности – зашто се задужујемо за додатних 700 милиона марака по прескупој каматној стопи од чак 4,5%, да ли нас воде у дужничко ропство и потпуну распродају из које неће бити излаза!?

Правда је спора, али достижна!

 

Небојша Вукановић