palpal

Osvrt na sastanak sa Vučićem u Beogradu

Šta je pozadina sastanka u Beogradu i zašto je Dodik o imenovanju novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini prvo razgovarao sa američkim ambasadorom u BiH Nelsonom, a onda sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i liderima političkih partija iz Republike Srpske?

Zašto je opozicija trebala da ode u Beograd i iznese svoj stav, i kakav je cilj Dodika i Vučića? Zašto je Vučić pokušao da ponizi lidere opozicije iz Republike Srpske tako što ih je njegov Protokol  „pomiješao“ sa vladajućim, u prvi plan istakao marionete Željku, Viškovića  i Čubrilovića?

Zbog čega na konferenciju za novinare nije pozvao predsjednika SDS-a Mirka Šarovića da iznese stavove opozicije o stanju u Republici Srpskoj, već su Dodik i Vučić igrali ulogu vojvode i serdara?

Zašto je opasno Republiku Srpsku i Kosovo stavljati u zajednički kontekst i paket, jer možemo izgubiti mnogo toga u igrama velikih, i davati povod za raspakivanje Dejtona? Kakve pouke trebamo izvući iz tragičnog iskustva bivše Republike Srpske i naroda koji je žrtvovan u zakulisanim igrama Beograda i Zagreba.

Narod nije slušao mudrog Jovana Raškovića, koji je brutalno sklonjen i ponižen u zakulisanim igrama u ljeto 1992. godine kako bi drugi, poslušniji i naivniji, odradili posao kao pijuni u rukama velikih, a na kraju odbačeni, poniženi i iskorišteni završili na robiji?

Opširnije u video prilogu…

 

Nebojša Vukanović