palpal

Osude prijetnji SNSD-a trebinjskim novinarima

Pritisak na medije i potpuno gušenje slobode govora otišlo je toliko daleko da su visoki funkcioneri hercegovačkog SNSD-a i Hidroelektrana na Trebišnjici poslali opomenu pred tužbu uredniku portala „Trebinjelajv“ i to zbog komentara ispod teksta koji je uklonjen sa sajta, neposredno nakon objavljivanja!? Prema mojim saznanjima 4 službenika HET-a i funkcionera SNSD-a, među kojima izvršni direktori Ilija Tamindžija i Ljubo Vuković, preko svog advokata Juga Milanovića podnijeli su opomenu pred Tužbu uredniku ovog sajta zbog komentara nekog čitaoca, koji je samo kratko vrijeme bio objavljen a potom uklonjen, i traže da se potpuno ukine mogućnost ostavljanja komentara ispod tekstova na ovom sajtu!?

Ovakav ludački zahtjev, kojim političari pokušavaju otvoreno da cenzurišu i potpuno kontrolišu sve medije, samo pokazuje koliko su moćnici izgubili kontakt sa razumom i realnim svijetom. Zanimljivo da je sajt „Trebinjelajv“ poprilično naklonjen upravo SNSD-u i vladajućoj oligarhiji, da objavljuje i promoviše gotovo sve akcije vlasti, prati u stopu sve aktivnosti, potpuno je zatvoren za opoziciju kojoj se na kašičicu, samo u tragovima ponekad ostavi malo prostora za  neko kratko saopštenje i izjavu, kako bi se održao bar minimum privida neke objektivnosti. Ali i to je nedovoljno vlastima, koje žele sve da uguše i kontrolišu, pa sada prijetnjom tužbom pokušavaju ukinuti komentare, koji su ostali gotovo jedini način kritike vlasti i društva za većinu građana, jer autor ostaje anoniman. Prijetnje i tužbe su sramne i nedopustive, i potrebno je novinare osloboditi velikog pritiska kome su izloženi od strane političara na vlasti. Iako bivše kolege, nikada, ali baš nikada nisam nekog od trebinjskih novinara pozvao i predložio da nešto objavi, napiše, uradimo intervju, nekog napadnu i kritikuju, jer ne želim da se miješam u njihov posao, mada one koji su portparoli Partije, otvoreno pišu iz interesa za novac, posao i privilegije, kritikujem i smatram da oni nisu novinari već čauši Politbiroa Partije.

Tužbom po mojim saznanjima prijete moje stare  mušterije i „prijatelji“, Ljubo Vuković i Ilija Tamindžija,  koji su me u više navrata tužili i uzeli novac, jer im smeta i boje se istine, zbog čega sada pokušavaju ukinuti komentare građana na jednom sajtu, dok su na ostalim davno ukinuti pod pritiskom vlasti. Zašto se moćnici boje komentara i glasa naroda? Moram priznati da mi je donekle drago zbog ovih besmislenih prijetlji i pritisaka, pokušaja uređivanja medija od strane Partije, što i ostali sada mogu vidjeti o kakvim se „ljudima“ radi, na šta su sve spremni, i kao pokušavaju zavesti jednoumlje, strahovladu i diktaturu.

Juče mi je, u dobri čas, stigla i treća Tužba od kolege Ilije Tamindžije, naravno preko advokata Juga Milanovića, a kad čitaoci vide njen sadržaj, uskoro kada Tužbu objavim, pitaće se da li je to moguće. Za sve ovo je naravno krivo trebinjsko pravosuđe koje je smiješnim presudama i drakonskim kaznama novinarima i kritičarima sistema, potpuno suprotno odredbama Zakona o zaštiti od klevete RS, dalo vjetar u leđa za novi talas pritiska i tužbi, ne samo protiv onih koje ne kontrolišu već i protiv „svojih“! Nedavna objava predsjednika VSTS-a, hakuna matata Milana Tegeltije, da su za objavljene komentare na nekom sajtu odgovorni urednici i vlasnici medija, podstakla je čelnike hercegovačkog SNSD-a da se okome čak i na sebi bliske novinare, što je suludo i suicidno.

Bez slobode i kontrole moći nema napretka i razvoja društva, a posebno je važna sloboda medija. Moramo se osoboditi okova, novinarstvo mora da vrati nekadašnju uglogu i značaj koju je nekad imalo, kao važan korektivni faktor u društvu, a ne da bude servis neke Partije i političara, objavljuje cenzurisane vijesti i informacije koje se pošalju iz Komiteta.

 

Nebojša Vukanović