palpal

Osude nove diskriminacije BN televizije u Trebinju

Javna rasprava a zabranjen pristup novinarima? To može samo u Trebinju. Nastavlja se diskriminacija, progon i napadi na novinare BN televizije. Poslije par dana ponovo je na udaru Dopisništvo BNTV iz Trebinja i novinar Dubravko Curać, kome je danas zabranjen ulazak u HET na javnu raspravu koju organizuje Vlada Republike Srpske. To je svakako vrhunac ludila, diskriminacije i beščašća bahate vlasti koji je za svaku osudu.

Pročitajte zanimljiv tekst i kolumnu Dajane Milišić, odbornika Kluba za pravdu i red u Skupštini grada Trebinja, o učestalim napadima na BN televiziju, njene novinare i dopisništvo iz Trebinja.

Polako, ali sigurno, Republika Srpska počinje da nosi epitet Divljeg zapada.
Posljednji današnji događaj je potvrdio tu tezu, a on se, na moju žalost, dogodio u Trebinju. Kažem na moju žalost, jer od pitomog Hercegovačkog naroda dođosmo do divljaka koji oponašaju tamo nekog Baju iz Laktaša koji ovih dana srbuje u zgradi Predsjedništva. Ne, nije mu se omaklo da sprovede neki normalan zakon ili da smanji kriminal u ovoj opustošenoj Republici, već, ni manje ni više, sa harmonikom. “ Saš ti vidit kolki sam ja Srbin. Ajmo onu – Srpkinja je mene majka rodila“.


Nego, da se vratimo u Hercegovački Divlji zapad. Opstruisanje rada novinara je postalo praksa, pogotovo u ovoj tekućoj godini kada se sve vrti oko afere ‘Kiseonik’.
Prvi je tu praksu uveo gradonačelnik grada Trebinja Mirko dr Ćurić koji na svakom zasjedanju skupštine tajno održi konferenciju za novinare, ali ne bilo koje novinare, već samo odabrane. Naravno da se tu ne ubrajaju novinari BN-a, Moje Hercegovine, Direkta, Trebinje 24 …


Tu praksu je nastavio direktor JU Bolnica Nedeljko Lambeta, čiji portparol je na konferenciji za štampu jasno stavio do znanja da pitanja direktoru mogu postaviti samo ATV, Herceg TV i Radio Trebinje.
A praksu je doveo u finiš direktor HET-a Gordan Mišeljić, jer danas u upravnu zgradu, na Javnu raspravu o obnovljivim izvorima, jedino nije mogao da pristupi novinar BN televizije Dubravko Curać.


Isti taj novinar je prije par dana bio šikaniran od Slobodana Župljanina, izaslanika Željke Cvijanović jer nije htio da odgovara na njegova pitanja.
Jasno je da se lokalni nivo ugleda na republički, da je Baja mnogima uzor, jer je nedavno i on u Istočnom Sarajevu na sraman način pokušao novinarku BN televizije da dovede u neprijatnu situaciju, ali sve je ostalo na pokušaju.
Može jedan čovjek da zaboravi, ali masa ne može da dobije kolektivni gubitak pamćenja.

 

Dajana Milišić