palpal

Opštine i gradovi, vojvode i serdari

trebinje grad.jpg

Prijedlog za razmatranje Čime je Trebinje zaslužilo status grada Objavljeno: 26.03.2012 – 12:29

   Lokalna vlast u proteklih osam godina nije uspjela da dovede nijednog domaćeg i stranog investitora, da otvori makar i najmanje preduzeće i jedno proizvodno radno mjesto Foto: Aleksandar Trifunović Autor: Nebojša Vukanović Veličina slova: a a a U staroj Crnoj Gori, koja je obuhvatala četiri nahije oko Cetinja, nije bilo kuće ni porodice koja se nije istakla po velikoj hrabrosti, čojstvu i junaštvu, posjekla barem 100 Turaka, i to biranih! Zbog slavne prošlosti, čojstva, junaštva, hrabrosti i poštenja, kada bi se negdje na putu ili u prijestonici sreli, domaćini bi jedni druge nazivali knezovima, vojvodama i serdarima, a kada bi došli kući, znali su ko su i šta su. Naš Predsjednik Republike, zbog velikih zasluga za razvoj opštine koja je dotakla samo dno prošle godine, dobio je najveće priznanje u Hercegovini, Povelju Trebinja. 

   Lokalni moćnici, funkcioneri i vlastodršci, nadaleko poznati po dugogodišnjem plivanju bez lubrikanata, međusobno su se utrkivali ko će više da pohvali i zahvali se predsjedniku, vojvodi i serdaru, na postignutim rezultatima. Predsjednik nikada i nikome ne ostaje dužan, pa je na poslednjem održanom Glavnom odboru vladajuće stranke pokrenuta inicijativa da i maleno Trebinje uskoro dobije status grada. Time se iskazuje zahvalnost podanicima, dobija se po koji politički poen pred lokalne izbore, a i sama Povelja koja je uručena Predsjedniku dobiće na značaju. Lijepo je to što se serdari i vojvode međusobno čašćavaju, ali se postavlja veliko pitanje čime je jedna malena opština, sa jedva tridesetak hiljada stanovnika, zaslužila status grada, i šta će to značiti za Trebinje? Zbog katastrofalne privredne i ekonomske situacije, samo u poslednjih nekoliko godina iz najjužnije opštine u Srpskoj iselilo se više od 5 000 uglavnom mladih ljudi, a uskoro će put Rusije i Sočija trbuhom za kruhom krenuti još nekoliko stotina radnika, pa naša palanka polako pretenduje da postane mjesna zajednica.

   Trebinje nema gradski prevoz, nema autobusku i željezničku stanicu, čak nam ni bioskop već nekoliko godina ne radi… Zbog slabog posla, nekada najpoznatiji pab "Underground" radi samo vikendom, a ostalim danima u prijestonici turizma otvoreno je svega nekoliko polupraznih lokala… Načelnik opštine zahvalio se voždu na tituli, ali nije znao reći čime je to Trebinje zaslužilo status grada i koje su to prednosti koje će dobiti. "Ovo je velika stvar za Trebinje, ne samo kao stvar prestiža i psihološkog benefita, već će i investitori dobiti pozitivan signal. Trebinje je administrativni, kulturni, sportski i privredni centar Hercegovine, i zaslužuje da dobije status grada." Lokalna vlast u proteklih osam godina nije uspjela da dovede nijednog domaćeg i stranog investitora, da otvori makar i najmanje preduzeće i jedno proizvodno radno mjesto, pa sam uvjeren da im ni dobijanje statusa svjetske metropole od strane Ujedinjenih nacija ne bi pomoglo da nekog namame da dođe i uloži novac. Trebinje je centar regije još od vremena Austro-Ugarske, jer u njemu i sada živi polovina od 70 000 ljudi, koliko je ostalo u raseljenoj Hercegovini. Pa još nismo postali kamenita pustinja pa da Ljubinje sa 4 000 ili Bileća sa desetak hiljada ljudi budu centar regije. Ako Trebinje dobije status grada, postavlja se pitanje da li će Gorica, Hrupjela, Mokri Dolovi, Bregovi i ostala naselja dobiti status opštine? Da li ćemo umjesto Mjesnih zajednica dobiti nove Skupštine opština, sa svojim budžetima? Da li ćemo umjesto postojeće dobiti neku novu Gradsku skupštinu? Da li ćemo u oktobru imati izbore za skupštinu u svim mjesnim zajednicama, pa umjesto 27 dobiti nekoliko stotina odbornika? O, kako bi to bilo lijepo i korisno! Vlast bi "otvorila" još nekoliko stotina radnih mjesta u administraciji po mjesnim zajednicama, prevareni aktivisti sa proteklih izbora koji nisu dobili obećani posao u HET-u i Elektroprivredi sada bi imali dodatni motiv da ponovo obuku crvene majice sa našom kućom i sa puno elana krenu po komšiluku da prikupljaju potpise i brojeve ličnih karata… Siguran sam da bi ovim potezom nestala i mogućnost za rasprave među odbornicima.

   Ponekad se sada znaju posvađati koji će sportski klub, ustanova ili fiktivna nevladina organizacija dobiti koliko novaca iz budžeta, čija će ulica biti asfaltirana, a ako sa statusom grada izvršimo novu "reformu", problemi će nestati jer će se cijeli budžet trošiti na plate u administraciji! Znam da smo sa 3% visokoobrazovanih na samom dnu Evrope, da ova vlast sve radi kako bi uništila prosvjetu i inteligenciju jer je nepismenima lako manipulisati i oni teško mogu razotkriti mahinacije i prevare naših usrećitelja. Ipak, čudi me da je Predsjednik potcijenio našu inteligenciju. Da li mislite, gospodo, da je dovoljno da nam date kojekakav status na papiru, pa da se toliko oduševimo i zaboravimo na zubački aerodrom, luksuzno turističko naselje, autoput, brzu prugo do Čapljine i Nikšića, nove hidrocentrale, uništene i opljačkane fabrike sa hiljade radnih mjesta…? Hercegovci, nažalost, nisu puno obrazovani jer im bolji entitet nije omogućio minimalne uslove za studiranje, ali ipak nismo ni toliko glupi i naivni da nasjedamo na petparačke priče. Dragi moji vlastodršci, smislite do oktobra nešto originalnije i pametnije, jer vam ovo sigurno neće proći. Bili opština ili grad, vojvoda ili serdar, znamo šta smo i kako živimo!