palpal

Odlaganje ročišta pokazatelj nove nagodbe sa strancima

Sud Bosne i Hercegovine izašao je u susret zahtjevu Milorada Dodika i njegovog tima advokata, predviđenim Goranom Bubićem, i otkazano je ročište po Tužbi Tužilaštva BiH protiv Dodika i Lučića, direktora Službenog glasnika  zakazano za sutra, zbog službenog puta Milorada Dodika u inostranstvo.

Od početka procesa, koji je farsa, sve je išlo munjevito, ročišta zakazivana u najkraćem roku, nastojalo da proces što prije okonča, i ovo odlaganje je jedan u nizu pokazatelja da je Uzurpator ponovo napravio nagodbu sa međunarodnom zajednicom i zapadom, bar njegovim dijelom, i pokušava da se izvuče iz makaza u koje je sam upao. Za svoju kožu spreman je na sve,  a uskoro će isplivatk svi detalji nagodbe.

Kao veteran sudskih sporova, koji ima procese u svim sudovima od Kozarske Dubice i Novog Grada do Trebinja, iz iskustva znam da sudije nisu baš voljne odlagati, iako su parnice i prekršaji benigniji procesi, pa sam doživio da se ročište bez mene održi i kada je sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, i da održavanje sjednice kojoj moram prisustvovati nije razlog dovoljan za odlaganje?

Kristijan Šmit ponovo glasno ćuti, i tako priznaje da se sa Dodikom tajno sastao i nagodio u Laktašima, a vrijeme će pokazati sve detalje nagodbe, a prvi će biti tehničke izmjene Izbornog zakona BiH, uvođenje skenera i video nadzora bez kojih ne može biti regularnih izbora. Ako Šmit, Satler i međunarodna zajednica do nove godine ponovo ništa ne urade na ovom pitanju onda će biti jasno da im je cilj da nas i dalje drže u okupaciji, jer im odgovaraju nagodbe i igre sa korumpiranim i ucijenjenim političarima.

 

Nebojša Vukanović