palpal

Odlaganje potpisivanja Ugovora SPC i Crne Gore zbog izbora mitropolita?

Siguran sam da je za sinoć najavljeno potpisivanje temeljnog Ugovora između Srpske pravoslavne crkve i Vlade Crne Gore odloženo zbog izbora novog mitropolita crnogorsko-primorskog i nasljednika upokojenog mitropolita Amfilohija.

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić i vladika budimljansko-nikšićki Joanikije su jako bliski, i ubijeđen sam da je crnogorski premijer odbio da potpiše Temeljni Ugovor u ime Crne Gore sa patrijarhom i Srpskom pravoslavnom crkvom jer čeka da se prvo izabere novi mitropolit crnogorsko-primorski, očekujući da to treba biti upravo vladika Joanikije. Sa druge strane neko želi da se Ugovor odmah potpiše, a onda bira mitropolit, i očito je da, nažalost, vlada nepovjerenje i u samoj našoj Crkvi, zbog uvijek lošeg i nepotrebnog miješanja politike u crkvena pitanja.

Crkva i politika moraju biti odvojene, i siguran sam da vlastima u Srbiji i nekim centrima moći ne odgovara da Joanikije, koji ima neosporni autoritet, bude novi mitropolit i da bi željeli na tom važnom mjestu nekog krotkijeg i poslušnijeg. To je jako opasno, i ako moćnici iz sjene znaju mentalitet naroda u Crnoj Gori onda moraju biti svjesni da bi Crkvi, srpskom narodu i vjernicima u Crnoj Gori, koji su lani pokazali veliku odlučnost, hrabrost, sabornost i snagu, nanijeli veliku štetu i mogli podići tenzije ako pokušaju na silu nametnuti mitropolita crnogorsko-primorskog, jer Joanikije ima ogroman ugled i uticaj u Crnoj Gori.

Takođe, previše se često, po mom mišljenju, patrijarh Porfirije slika i sastaje sa Dodikom i Vučićem, za kratko vrijeme od kako je ustoličen, i mora shvatiti da je on patrijarh svih Srba i vjernika i da Crkva svojim potezima ne smije da dijeli narod i vjernike, ili ne daj Bože pomaže neke korumpirane političare šaljući zbunjujuće poruke.

Detaljnije u video prilogu koji sam snimio ispred manastira Savine u Boki Kotorskoj…

 

Nebojša Vukanović