palpal

Odgovor na pitanje odakle mi novac da obilazim Srpsku i razgovaram sa narodom

Prenosim u cjelosti pisanje Blica

S obzirom na to da su novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) i Balkanske istraživačke mreže (BIRN) došli do podatka o tome da jedna minuta rada državnih parlamentaraca košta skoro 680 KM, pitali su Vukanovića koliko je on “težak”, tačnije, koliko on zaradi od bavljenja politikom te kako komentariše ove informacije.

– Moja plata kao narodnog poslanika je 2.580 KM s time da imam neki kredit koji sam uzeo zbog ovih presuda tako da dobijam neto oko 1.500 KM i to je to. Nikada nisam kilometar prešao službenim automobilom niti imam telefon ili bilo kakav drugi račun od skupštine. Svake sedmice obiđem barem dva-tri grada, ali i to sve radim o svom trošku. U RS su manje plate poslanika i isto tako mogućnosti što se tiče tih ogromnih troškova koji se nabijaju u Sarajevu na štetu građana. Moje vozilo je staro 18 godina i imam stan koji sam kupio još dok sam bio profesor 2009. godine koji je manji od 40 kvadrata. Imam i porodičnu kuću u Trebinju koju je otac napravio kad sam se rodio. Moj ključni izvor prihoda jeste od mog pisanja i sajta. Da mi nije sajta i onih Gugl oglasa teško da bih mogao izdržati onaj pritisak od ovih tužbi koje imam – rekao je Vukanović.

Dalje je pojasnio kako zarađuje od sajta.

– U zadnjih godinu i po mislim da sam državi platio više od 4.000 KM, što znači da sam od Gugl oglasa na sajtu imao oko 40.000 KM prihoda. Svaki dan sajt posjeti od 50.000 do 100.000 ljudi. Sa Gugl oglasima sam počeo nešto prije pandemije, a tek sada je doživjelo ekspanziju. Kada se desila kriza u Ukrajini nešto je malo to sve “palo”, ali to je svakako vrlo lijep izvor prihoda od kojeg se vrlo lijepo može živjeti. Napravio sam sajt koji je vrlo utjecajan, čitan i hvala ljudima koji me prate. To je moj osnovni izvor prihoda. Mjesec nakon onog mog čuvenog videosnimka “na posao” primio sam oko 3.700 evra i sve je to od oglasa na sajtu i Jutjubu – pojasnio je Vukanović.

Na jučerašnjoj sjednici NSRS data je podrška misiji EUFOR u Bosni i Hercegovini te je odgođen prenos nadležnosti institucija sa državnog na entitetski nivo. Vukanović smatra da je to još jedan poraz Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH.

 

Nebojša Vukanović