palpal

Oda popečitelju i prosvetitelju trebinjskom

Od Ćirila i Metodija, Dositeja i Vuka, izgleda da nije bilo većih i značajnijih prosvetitelja i popečitelja srpskih do trebinjskih medijskih mogula, sada uvaženih kadrova Partije, ABB-e i Milosave. Tako se bar može zaključiti iz ode koju je ABB-a napisala svokoj dragoj drugarici i koleginici po peru, na svom „poslovnom“ portaloidu „Hercegovinapres“. Toliko emocija, pohvala, strasti i uzvišenih riječi u pisanju da sam se i sam uzbudio čitajući nadahnute hvalospjeve velikom hercegovačkom popečitelju i prosvetitelju, a laik bi pomislio da niko ništa ranije nije čitao niti ulazio u trebinjsku  Narodnu biblioteku dok vjerni kadrovi Luke i Partije nisu došli na njeno čelo. Ja tebe vojvodi, ti mene serdare,  pa su i Milosavina  uzdarja i zahvale drugarici ABB-u na „fejsbuku“  jednako dirljivi, a vjerujem da će uskoro na „Rejtingu“ osvanuti priča o najboljem portparolu Elektroprivrede. ABB-a mudro nije pomenula amještanje konkursa, skrivanje oglasa u sarajevskoj štampi i zapošljavanje kadrova po partijskoj liniji, dok diplomirani bibliotekari godinama čekaju posao, vođenje kampanje knjigama i zloupotreba Narodne biblioteke u partijske svrhe jer ne treba kvariti lijepe utiske.

Ko zna da li bi iko dolazio u biblioteku da nije velikih popečitelja i prosvetitelja trebinjskih i srpskih, koji ne obrazuju samo narod već i naše vođe.  Od kako je Milosava preuzela Narodnu biblioteku, čuveni kumovi Luka i Miko postali su redovni gosti, ponekad glume bibliotekare a nekad dobrotvore, krenuli su naprasno da čitaju i intelektualno se uzdižu do neslućenih visina. Medijski moguli su puno učinili da Narodnu biblioteku pretvore u mali štab Partije, mjesto za vođenje kampanje, partijsku indokrinaciju i zbrinjavanje uvaženih članova Partije, a dogovoreni dolasci Luke i Mika iskorišteni su za kampanju i njihovu jeftinu promociju.

Luka je  poklonio jednu knjigu i osvanuo na svim naslovnicama kao veliki dobrotvor, a sa druge strane profesor Milorad Vukanović iz Dubrovnika poklonio je svoju vrijednu biblioteku sa rijetkim izdanjima i važnom istorijskom literaturom Narodnoj biblioteci u Trebinju, ali to niko u javnosti nije spomenuo jer ima nezgodno prezime.

Milosava i ABB-a su primjer kako se brzo i lako napreduje do neslućenih visina kada „novinari“ izdaju profesiju i umjesto objektivnog informisanja javnosti postanu portparoli i uzdanice Partije. Zbog toga bez lustracije i tzv. „novinara“, pa makar i na lokalnom nivou, nema nikakvog napretka i oporavka društva.

Na kraju samo se bojim da se u silnoj želji i dodvoravanju vlastima ne sagori, ne napravi neka greška u koracima, kao što su nedavne fotografije sa američkim ambasadorom, jer sankcije Voždu i Ocu nacije nisu ukinute, pa bi se lako iz najboljih namjera moglo doći na tanak led.

 

Nebojša Vukanović